În acest weekend, ieșenii pot vedea cel mai scump ardei din lume. Acesta va fi expus la Gradina Botanică „Anastasie Fătu”

de: Iulia MARIA
02:00, 19 oct. 2024

Serele Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași s-au deschis astăzi, 19 octombrie 2024, oferind vizitatorilor o avanpremieră a expoziției „Flori de toamnă”. În cadrul acestui eveniment, publicul va putea admira o colecție impresionantă de ardei, semințe, fructe și dovlecei, toate expuse pentru a ilustra diversitatea botanică

Cel mai scump ardei din lume poate fi vizitat la Grădina Botanică din Iași

Expoziția de ardei aduce în atenția publicului 150 de soiuri aparținând genului Capsicum, originar din Mexic, America Centrală și America de Sud. Ardeii sunt clasificați în funcție de gradul lor de iuțime, un factor de atracție important pentru publicul vizitator.

„Gradul de iuțime pornește de la 0, acest 0 include ardei precum gogoșarul sau ardeiul gras, iar aceste grade de iuțime cresc trepat până ajung la 2,6 milioane grad de iuțime, deținut de cel mai iute ardei din lume, Pepper X, care a fost omologat anul trecut, în luna octombrie”, a precizat Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.

Deși Grădina Botanică din Iași nu deține Pepper X, colecția cuprinde Trinidad Moruga Scorpion Red, clasat pe locul 2 la nivel mondial, cu o iuțime de 2,2 milioane de unități Scoville.

„Acest ardei este considerat periculos de iute și recomandăm consumul lui doar persoanelor sănătoase, fără probleme cardiovasculare sau digestive”, a spus Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.

Expoziția nu se limitează doar la ardei extrem de iuți, ci include și specii sălbatice, considerate genitori ai soiurilor cultivate.

„Expunem și soiuri de ardei obținute în România, precum Pintea, Dracula și Tourmaline, dar și specii sălbatice, neschimbate, așa cum apar în natură”, a explicat Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.

Un alt punct de atracție al expoziției este reprezentat de cel mai scump ardei din lume, Aji Charapita. Originar din Peru, acesta nu impresionează prin iuțime, ci prin prețul exorbitant de 25.000 de dolari per kilogram, datorită mărimii reduse a fructelor.

„Pentru a obține un kilogram de Aji Charapita, sunt necesare aproximativ 75.000 de fructe. Are un gust fructat, dulceag, dar prețul este justificat de raritatea și dificultatea obținerii acestui kilogram”, a adăugat Petre Cristiana, biolog la Grădina Botanică din Iași.

Totodată, expoziția aduce în atenție și soiuri extrem de iuți, precum Carolina Reaper, care a deținut titlul de cel mai iute ardei din lume, dar și variantele Trinidad Moruga Scorpion Red și Yellow, toate fiind cultivate în serele Grădinii Botanice din Iași.

Colecția de dovlecei și „Alegoriile vegetale”, un mesaj dincolo de biologie

Pe lângă colecția de ardei, expoziția prezintă și o selecție impresionantă de dovlecei, tărtăcuțe și bostani decorativi, cu peste 200 de soiuri și specii sălbatice.

„Anul acesta, avem 12 soiuri noi de dovlecei, toate cultivate în grădina noastră”, a menționat Petre Cristiana, biolog la Grădina Botanică din Iași.

Deși majoritatea speciilor sunt comestibile, accentul este pus pe utilizarea lor decorativă și ornamentală, mai ales în această perioadă a anului.

În plus, expoziția include aproximativ 100 de eșantioane de semințe și fructe grupate în jurul temei „Alegorii Vegetale”. Această temă subliniază rolul plantelor și al florilor în transmiterea de mesaje și emoții, atât în cadrul expoziției, cât și în arte, cum ar fi pictura sau sculptura.

„Ne dorim să aducem în atenția publicului faptul că plantele pot fi utilizate pentru a transmite mesaje. Atât plantele ca atare, cât și florile acestora. Florile transmit informații, mesaje, idei, sentimente. Motivul florar este des utilizat pentru a transmite o gamă largă de sentimtentre, pornind de la dragoste, gelozie, fericire, ură și asa mai departe. Dar și în artele plastice, să nu uităm inspirația pe care o au pictorii, sculptorii în crearea de picturi, de sculpturi cu motive florale. Dorim să invităm publicul să vadă dincolo de importanța biologică a unor specii de plante și să meargă un pic mai departe, spre cultură, spre imaginație, spre tot ceea ce poate însemna o plantă”, a explicat Petre Cristiana, biolog la Grădina Botanică din Iași.

În acest weekend, ieșenii pot vedea cel mai scump ardei din lume la Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Serele vor fi deschise zilnic, între orele 09:00 și 17:00, oferind publicului ocazia de a descoperi colecțiile diverse, în avanpremiera expoziției „Flori de toamnă,” care va avea loc între 26 octombrie și 17 noiembrie 2024. Expoziția promite să fie un eveniment captivant pentru iubitorii de plante, aducând în prim-plan atât specii rare și costisitoare, cât și mesaje culturale și simbolice transmise prin vegetație.