În 2025, imaginea municipiului Iași va fi schimbată radical! Clădirile din oraș vor respecta o anumită paletă de culori. Dispar rufele întinse pe sârmă și aparatele de aer condiționat

de: Alexandra MAISNER
02:00, 16 ian. 2025

În 2025, imaginea municipiului Iași va fi schimbată radical după ce primăria a elaborat un Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană

În sfârșit, după zeci de ani, estetica Iașului va fi schimbată într-un mod armonios. Dispar rufele întinse pe sârmă și aparatele de aer condiționat montate pe fațadele clădirilor. Mai mult, primăria a publicat un întreg Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană.

În 2025, imaginea municipiului Iași va fi schimbată radical. Primăria a publicat Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană

Recent, Primăria Municipiului Iași a elaborat, prin Compartimentul Design și Arhitectură Urbană din cadrul Direcției Arhitectură și Urbanism, un draft al unui Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană. Astfel, toate clădirile din municipiu vor trebui să respecte o anumită paletă de culori, iar ieșenilor le va fi interzisă uscarea rufelor în exteriorul blocurilor și montarea aparatelor de aer condiționat pe fațada acestora.

„În diferite țări, estetica urbană este reglementată atât în zonele istorice, cât și în cele de construcții noi. În România, însă, legislația nu definește explicit paletele de culori, modalitățile de finisare a fațadelor, materialele permise sau interzise decât prin regulamentele locale. Orașele din România au adoptat diverse reguli, aplicabile atât în cazul reabilitării termice a blocurilor, cât și în cazul intervențiilor asupra clădirilor cu valoare istorică, fiind necesare și reglementări referitoare la monumente și mobilier urban. Astfel, Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană al Municipiului Iași urmărește stabilirea unui cadru coerent și armonios pentru intervențiile asupra clădirilor și a spațiilor publice. Acesta vizează protejarea și conservarea patrimoniului construit, promovarea unei dezvoltări durabile a orașului și asigurarea unui mediu urban atractiv și funcțional. Documentul a fost elaborat în colaborare cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Iași, Uniunii Arhitecților din România – Filiala Iași, Registrului Urbaniștilor din România – Filiala Iași, Asociației Civica, Asociației Artipic, Universității Naționale de Arte «George Enescu» și Direcției Județene pentru Cultură Iași”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Fațadele clădirilor din municipiul Iași vor trebui să respecte o anumită paletă de culori

Potrivit noului regulament publicat de Primăria Municipiului Iași, toate clădirile din oraș vor trebui să respecte o anumită paletă de culori în ceea ce privește fațadele acestora. Concret, selecția culorilor pentru fațade va lua în considerare clădirile din proximitate, care trebuie să respecte reglementările din cadrul regulamentului publicat.

„Nuanțele de culori subtile și necontrastante sunt recomandate pentru clădirile situate pe străzi înguste, în timp ce accentele cromatice mai intense pot fi utilizate pe clădirile din zonele deschise și spațioase. Balcoanele trebuie să fie integrate armonios în designul clădirii și să respecte proporțiile fațadei. Nu sunt permise extensii care să modifice aspectul inițial al clădirii sau să încalce alinierea generală a balcoanelor. Se permit amplasări de jardiniere sau plante decorative pe balcoane, însă într-un mod ordonat, pentru a nu încărca vizual fațada clădirii”, se arată în regulamentul publicat.

În același sens, vor dispărea rufele întinse pe sârmă în afara balcoanelor și aparatele de aer condiționat amplasate haotic pe clădiri.

„Aparatele de aer condiționat trebuie amplasate în locuri cât mai puțin vizibile de la nivelul străzii și, de preferință, pe fațadele laterale sau posterioare ale clădirilor. Acolo unde amplasarea acestora pe fațadele principale este inevitabilă se recomandă utilizarea unor grile sau cutii decorative, asortate cromatic cu fațada.

Instalarea antenelor și sateliților este permisă numai pe acoperiș, într-o zonă care să nu fie vizibilă de pe arterele principale. Se interzice montarea acestora pe fațadele vizibile. Se interzice montarea întinzătoarelor de rufe, suporturilor de uscătorie sau altor echipamente similare pe fațadele principale, balcoane și ferestrele orientate către stradă”, se mai arată în documentul publicat de Primăria Iași.

Ce culori vor fi permise pentru fațadele clădirilor din zonele rezidențiale

Pentru cartierele de blocuri din Iași, schema de culori trebuie să țină cont de factori precum modernizarea, coerența urbană, confortul vizual și integritatea în mediul înconjurător.

„De obicei, pentru astfel de zone se folosesc culori neutre și nuanțe mai blânde, care să contribuie la un aspect ordonat și armonios, dar și la modernizarea peisajului urban, după cum urmează: RAL 7047 (gri telegraph deschis), RAL 1014 (Fildeș), RAL 9016 (alb trafic), RAL 1019 (bej gri), RAL 1015 (fildeș), RAL 7045 (gri telegraf). Este permisă utilizarea și a altor culori saturate, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast / armonie cromatică (accente). Aceste culori saturate nu vor depăși 20 la sută din suprafața fațadei: RAL 7040 (gri fereastră), RAL 7016 (gri antracit), RAL 1019 (bej gri), RAL 6019 (verde pastelat), RAL 8004 (maro cupru)”, mai este specificat în regulamentul publicat de Primăria Iași.

Astfel, în 2025, estetica municipiului Iași va fi schimbată radical, într-un mod armonios, care va contribui la o imagine mult mai plăcută.