Imunitatea la Covid-19 ar dura cel puțin opt luni

de: BZI.ro
07:58, 20 nov. 2020

Dacă nivelurile celulelor imune împotriva Covid-19 scad de-a lungul timpului, persistă cantități suficiente pentru a preveni reinfectarea. Cât durează imunitatea după infectarea cu Covid-19? Aceasta este întrebarea care îi bântuie pe toți cercetătorii. Cei americani sustin ca imunitatea ar dura cel puțin opt luni.

Oamenii de stiinta americani sustin ca imunitatea la Covid-19 durează cel puțin opt luni, protejând foștii pacienți, potrivit unui nou studiu. Această cercetare, publicată online, nu a fost evaluată de colegi sau publicată într-o revistă științifică, dar este cea mai cuprinzătoare cercetare efectuata până în prezent cu privire la memoria imună a noului coronavirus.

Cercetătorii de la Institutul La Jolla din California susțin că nivelurile de celule imune împotriva Covid-19 scad încet în lunile următoare infecției. Vești bune insa, acestea sunt încă suficiente pentru a preveni reinfectarea. O acțiune care ar putea fi eficientă câțiva ani spre deosebire de cei trei anunțati de studiile anterioare.

Oamenii de știință au urmărit 185 de persoane

Oamenii de știință au urmărit 185 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani care au fost infectate cu virusul pentru a măsura nivelurile de celule imune timp de câteva luni după infecție. Acești pacienți avuseseră simptome ușoare ale bolii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au măsurat modificările nivelurilor mai multor tipuri de celule imune, inclusiv a celor care stochează „memoria” virusului.

Echipa de cercetători a analizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B (care produc anticorpi) și două tipuri de celule T, care ucid celulele infectate. Dacă celulele imune scad, asta nu înseamnă că organismul uită cum să facă mai multe. Ideea a fost de a construi o imagine a răspunsului imun în timp, uitându-se la constituenții săi.

Oamenii de știință au descoperit ca anticorpii au fost de lungă durată, cu picături modeste șase până la opt luni de la infectare, cu toate că a existat o diferență de 200 de ori intre nivelurile dintre participanți. Celulele T au arătat doar o ușoară descompunere lentă a corpului, în timp ce celulele B au crescut în număr – o constatare neașteptată pe care cercetătorii nu o pot explica cu adevărat.

Imunitatea la Covid-19 ar dura cel puțin opt luni, fiind prezente apoi doar infecții ușoare

Majoritatea grupului (92%) a avut doar infecții ușoare și nu au avut nevoie niciodată de spitalizare. Autorii acestui studiu au descoperit că anticorpii au fost de lungă durată și au prezentat doar semne „modeste” de declin după șase până la opt luni.

„O astfel de cantitate de memorie imunologică ar împiedica probabil majoritatea oamenilor să fie spitalizați din nou și grav afectați de boală pentru anii următori”, a declarat pentru New York Times Shane Crotty, un virusolog care a condus studiul, potrivit Sante Magazine.

Aprecieri care cu siguranță vor reasigura experții care se tem că imunitate la virusul va fi de scurtă durată și că vaccinurile trebuie să fie administrate în mod repetat pentru a menține controlul pandemiei. De asemenea, aproape toți supraviețuitorii au dezvoltat celule B cu memorie capabile să producă noi loturi de anticorpi dacă ar întâlni din nou coronavirusul.

„Nu cred că este o predicție nerezonabilă să credem că aceste componente ale memoriei imune vor dura ani de zile”, a spus un autor al studiului.