Importanța tiaminei în sănătate. Ce alimente trebuie să mâncăm și semne ale deficitului de vitamina B1
Tiamina sau, cum mai este cunoscută, vitamina B1, este un nutrient esențial pentru corpul uman. Aceasta este prima vitamină B pe care oamenii de știință au descoperit-o, ea este solubilă în apă și se găsește în alimente dar și sub formă de supliment alimentar.
Tiamina este una dintre cele mai importante vitamine în dezvoltarea și funcționarea normală a celulelor. Aceasta are rolul de a permite organismului să folosească nutrienții din carbohidrați pentru producerea de energie. Are un rol esențial în metabolismul glucozei dar și susține funcția nervoasă musculară dar și cardiacă.
Ce este tiamina?
Vitamina B1 este o vitamină solubilă în apă care face parte din complexul vitaminelor B. Este cea mai importantă pentru susținerea nivelului de energie dar și pentru a avea un metabolism sănătos. Este un derivat de tiazol și pirimidină care conțin sulf. B1 este utilizată cu alte vitamine B, care alcătuiesc un sistem complex de vitamina B și se ocupă pentru a regla funcțiile importante ale sistemului cardiovascular dar și ale sistemului endocrin și ale sistemului digestiv.
Cele mai importante surse alimentare de tiamina sunt drojdia alimentară, algele marine, semințele de floarea soarelui, nucile de macadamia, fasolea neagră dar și linte sau mazărea.
Tiamina este necesară pentru a produce ATP, o moleculă care are rolul de a transporta energia în tot organismul. Ajută de asemenea la conversia carbohidraților în glucoză dar și la descompunerea proteinelor și a grăsimilor. Poate preveni și deteriorarea nervilor, fiind necesară pentru a converti carbohidrații în energie, tiamina este astfel necesară în mod special pentru a furniza energie creierului dar și sistemului nervos.
Ajută și la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos fiind vitamina principală pentru a produce anumite substanțe care ajută la menținerea funcției ventriculare sănătoase și la atenuarea simptomelor insuficienței cardiace.
Deficitul de vitamina B
Corpul uman nu poate produce tiamina, de aceea trebuie asimilată din dieta noastră pentru a preveni apariția unor carente care pot duce la probleme de sănătate grave. Un deficit semnificativ de tiamina poate provoca o boală numită „beriberi”, aceasta a fost observată la anumite populații subnutrite din Africa sau Asia de Sud unde cei care sufereau de această boală sufereau de pierderea masei musculare dar și de probleme cardiovasculare grave sau chiar moarte. Cu toate acestea, în țările dezvoltate deficitul de tiamina nu este o problemă comună. Se crede că majoritatea adulților sănătoși reușesc să-și îndeplinească necesarul zilnic de tiamina din nutriția pe care o au.
Totuși, simptomele deficitului de tiamina sunt:
– Pierderea rapidă în greutate, pofta de mâncare scăzută, colită, probleme grave de digestie, leziuni ale nervilor, senzația de furnicături sau arsuri la membrele inferioare, oboseală și energie scăzută, confuzie, iritabilitate, slăbiciune musculară, modificări mentale cum ar fi depresia dar și efecte cardiovasculare cum ar fi o inimă mărită sau probleme respiratorii.
Vitamina B1 se găsește natural în carne, pește, cereale integrale dar și în iaurt și orez. Un adult normal are nevoie în jur de 1,2 mg pe zi în timp ce persoanele în vârstă de 1 mg iar bebelușii de 0,5 mg.
Automedicația nu este recomandată sub nici o formă iar suplimentarea cu vitamine ar trebui să se facă doar la sfatul medicului sau sub o strictă supraveghere medicală.
Tiamina face parte din familia vitaminelor B, aceasta are un rol fundamental în menținerea organismului sănătos. Dacă credeți că suferiți de deficiența de tiamina, cel mai bine este să mergeți cât mai repede la un medic specialist.