În ultimii 10-15 ani, municipiul Iași este cuprins de o febră a proiectelor imobiliare medii și de anvergură. Investitorii au construit blocuri de locuințe colective cu regim mare de înălțime în diferite zone din oraș. Cu timpul, s-a constatat că trebuie acordată o atenție sporită spațiilor verzi din municipiu. Tendința investitorilor era să profite de fiecare centimetru pătrat de teren, fără să asigure și un minimum procent de spații verzii.
Încă de la stadiul de Plan Urbanistic Zonal, beneficiarii sunt anunțați că trebuie să respecte indicatorii urbanistici ce conțin și necesitatea de asigurare a zonele verzi. Chiar conducerea Primăriei Iași a recomandat ca în cazul proiectelor imobiliare, spațiul verde să fie amenajat pe o suprafață de cel puțin 30 la sută din suprafața terenului. În țară, au fost investitori curajoși care au anunțat că își permit spații verzi chiar pe o suprafață de 41 la sută. De cele mai multe ori, machetele proiectelor sunt prezentate într-o lumină favorabilă, clădirile sunt înconjurate de copaci și verdeață. În realitate, de cele mai multe ori, clientul nu mai regăsește condițiile anunțate.
Problemele de mediu pot fi atenuate
Importanța spațiilor verzi este argumentată și de specialiștii de mediu. Spre exemplu, 100 de copaci maturi pot compensa poluarea unui autoturism care parcurge 500 kilometri într-o zi. În cartierele rezidențiale este recomandată prezența spațiilor verzi în suprafețe cât mai mari, pentru a asigura un grad ridicat de calitate a vieții. Un proiect peisagistic întocmit de specialiști începe cu selecția atentă a plantelor ce urmează să fie introduse. Proiectanții recomandă plantarea unor specii native, care au o rezistență crescută la secetă, iar îngrijirea nu este costisitoare. Totodată, copacii sunt cei care impiedică supraîncălzirea zonelor în care există suprafețe întinse de beton și asfalt. În marile orașe, temperaturile ridicate se resimt mult mai rău decât în alte zone, întrucât aceste suprafete absorb căldura și o retransmit mediului ridicând astfel și mai mult temperatura resimțită. Un alt rol important al vegetației, în special copaci și arbuști, este acela de reducere a poluării fonice, prin crearea unor ecrane fonoabsorbante de vegetație deasă. Prime Kapital, care va edifica în zona Industrială din Iași cartierul Silk District, un proiect de regenerare urbană, a anuntat ca va planta in aceasta zona circa 1400 de arbori. De altfel, Silk District va încorpora spații verzi și de recreere generoase, 40.000 metri pătrați din totalul de aproximativ 100.000 metri pătrați fiind dedicați naturii, locurilor de joacă, aleilor și teraselor.