Impactul coronavirusului: foamea mondială crește, avertizează ONU

de: BZI.ro
07:19, 16 iul. 2020

Impactul coronavirusului: foamea mondială a crescut. Cinci agenții ONU avertizează într-un nou raport că la cinci ani de când lumea s-a angajat să pună capăt foamei, insecurității alimentare și a tuturor formelor de malnutriție din întreaga lume, obiectivul este departe de a se fi realizat. Epidemia Covid-19 a făcut, de asemenea, mai dificilă atingerea acestui obiectiv.

Impactul coronavirusului: foamea mondială a crescut

„Starea securității alimentare și a nutriției în lume” este un studiu global realizat împreună de cinci agenții ale Organizației Națiunilor Unite, care urmărește progresul spre încetarea foametei și a malnutriției. Rezultatele ultimei ediții a acestui studiu anual vor fi alarmante, în acest context foarte particular, deoarece autorii afirmă că mai mulți oameni suferă de foame în lume: zeci de milioane de oameni s-au alăturat, în ultimii cinci ani, rândurilor celor subnutriți cronic, în timp ce țările din întreaga lume continuă să facă față mai multor forme de malnutriție.

Raportul estimează că aproape 690 de milioane de oameni au fost flămânzi în 2019, o creștere de 10 milioane față de 2018 și aproape 60 de milioane în cinci ani. Într-adevăr, datorită costurilor ridicate și a mijloacelor financiare limitate, miliarde de oameni nu pot adopta un aliment sănătos sau hrănitor. Autorii estimează în continuare că pandemia covid-19 ar putea pune peste 130 de milioane de persoane în foamea cronică până la sfârșitul anului 2020. În special, „focare de foame acute în contextul pandemiiei ar putea crește în continuare acest număr”, notează autorii.

Urmarea pandemiei Covid-19

În cuvânt, oficialii din cele cinci instituții avertizează că „la cinci ani de când lumea s-a angajat să pună capăt foamei, insecurității alimentare și toate formele de malnutriție, încă nu suntem pe cale de a o atinge acest obiectiv până în 2030 ”. Asia rămâne regiunea cu cel mai mare număr de subnutriți (381 milioane). Africa ocupă locul doi (250 de milioane), urmată de America Latină și Caraibe (48 de milioane).

În timp ce prevalența globală a subnutriției, procentul total de persoane care suferă de foame, s-a schimbat puțin (în jur de 8,9%), cifrele absolute au crescut din 2014.

„Acest lucru înseamnă că în ultimii cinci ani, foamea a crescut în același ritm cu populația lumii”, notează raportul, indicând că, dacă tendința actuală continuă, în 2030, Africa ar putea avea mai mult de jumătate din oamenii care sufera de foame mondială.

Și, deși este prea devreme pentru a evalua impactul complet al măsurilor de izolare, raportul estimează că cel puțin 83 de milioane de persoane, și până la 132 milioane, ar putea să facă foame în 2020 din cauza din cauza recesiunii Covid-19. Într-adevăr, pandemia a afectat activitățile și procesele legate de producția, distribuția și consumul de produse alimentare.