Împăcare istorică în lumea universitară ieșeană. Doi celebri profesori transmit un mesaj spectaculos: „Este important să arătăm că formăm o adevărată comunitate”
Împăcare istorică în lumea universitară ieșeană. Conflictul dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) Iași pare să se fi încheiat. Cele două mari universități vor deschide noul an universitar luni, 30 septembrie 2024, iar rectorii Liviu George Maha și Dan Cașcaval vor ține câte un discurs important.
Împăcare istorică în lumea universitară ieșeană. Iată ce se va întâmpla luni, 30 septembrie 2024
Conflictul dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași pare să se fi încheiat. Luni, 30 septembrie 2024, are loc deschiderea anului universitar 2024-2025 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” va ține un discurs. În aceeași zi, va avea loc deschiderea anului universitar și la TUIASI, iar prof. univ. dr. Liviu George Maha va ține un discurs în cadrul ceremoniei.
Amintim faptul că cele două universități se află într-un proces după ce conducerea UAIC a cerut ca TUIASI să părăsească jumătatea Corpului A din Copou, care este a Politehnicii ieșene.
Reporterii BZI au luat legătura cu prof. univ. dr. Liviu George Maha, care a transmis faptul că acest conflict a rămas din punct de vedere juridic, însă din punct de vedere instituțional, lucrurile stau bine.
„Procesul își urmează cursul, deci, din punct de vedere juridic, conflictul legal a rămas, există un litigiu, procesul merge mai departe, a fost un termen chiar acum, săptămâna trecută, este chemat și Ministerul Educației ca parte în proces, pentru a da detalii. Din punct de vedere instituțional, noi suntem 5 universități publice și este important să arătăm că formăm o adevărată comunitate universitară ieșeană”, declară prof. univ. dr. Liviu George Maha, rectorul UAIC.
,,Am discutat cu domnul Rector Maha să mergem împreună la Guvern, la Compania Națională de Investiții sau oriunde este posibil ca să solicităm fonduri pentru renovarea Palatului Universittar. Chiar dacă este în litigiu, deci, teoretic, nu poate fi finanțată reabilitarea, corpul de clădire în discuție va rămâne unei universități, deci unei instituții a statului. Având în vedere valoarea istorică, arhitecturală, simbolică și, mai ales, sufletească pentru ieșeni și români, cred că ar trebui ca autoritățile centrale să ofere aceste fonduri. Împreună cu domnul Rector sunt convins că vom avea succes în acest demers.”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Rectorii ieșeni țin un discurs prin rotație la deschiderile anilor universitari
Prof. univ. dr. Liviu George Maha declară faptul că la deschiderea anului universitar discursul în numele tuturor universităților îl ține câte un rector, prin rotație.
„Prin rotație, la deschiderea anului universitar, este o convenție de ceva ani să ia cuvântul un reprezentant al celorlalte 4 universități. Pentru că eu sunt cel mai nou rector, am avut această onoare de a ține un discurs în numele colegilor și la Universitatea de Științele Vieții, și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, și la Universitatea de Arte „George Enescu”. Nu este nicio supărare, nicio problemă instituțională, litigiul este una, în timp ce colaborarea pe alte planuri este alta. Chiar și astăzi (n.r. – 26 septembrie) am participat toate cele 5 universități la o conferință, deci există proiecte în comun”, adaugă prof. univ. dr. Liviu George Maha, rectorul UAIC.
În anul 2019, cele două universități ieșene au ajuns în instanță. UAIC a trimit către TUIASI o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în Palatul Universitar din Copou. În acel moment, rectorul TUIASI, Dan Cașcaval, voia să renoveze o parte din clădirea pe care o împarte cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Clădirea de pe dealul Copoului din Iași, inaugurată în data de 21 octombrie 1897, în prezenţa Regelui Carol şi a Reginei Elisabeta, ca sediu al primei universităţi din Principatele Române, este una dintre clădirile simbol ale Iaşului.
Palatul Universitar este sediul celor două universități ieșene de stat, iar conflictul pare să se fi încheiat. Împăcarea rămâne în istoria universitară ieșeană.