Imobiliare.ro: Prin ce transformări trece piața imobiliară din Iași?
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/08/cover-1200x675.jpg)
Contrar previziunilor, prețurile locuințelor la nivel național au înregistrat o rezistență surprinzătoare în al doilea trimestru. Variații de preț sunt subtile, de doar 0,2% în comparație cu trimestrul anterior.
În România, în trimestrul doi din 2023, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale s-au depreciat ușor, în medie, cu 0,2% față de trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. În ceea ce privește evoluția anuală, datele analizate arată o depreciere de -3%. La nivelul Uniunii Europene, se poate observa o tendință de stagnare a prețurilor.
Cât costă un apartament în Iași?
Apartamentele din zona centrală și cea ultracentrală a Iașiului au o valoare medie de listare de 1.955 de euro pe metru pătrat util, după o scădere trimestrială de -3% și un avans anual de +0,8%, conform datelor centralizate de Imobiliare.ro. În arealul semicentral, o locuință este scoasă la vânzare pentru 1.374 de euro pe metru pătrat, după o creștere de +0,6% la trei luni și, respectiv, +5,2% la 12 luni.
În cartierele mărginașe, suma medie solicitată de proprietari este 1.343 euro pe metru pătrat util, în creștere cu +0,9% față de trimestrul anterior și cu +5,8% față de T2 2022.
Trenduri în cererea proprietăților rezidențiale de vânzare (apartamente și case)
Într-o analiză atentă a datelor Imobiliare.ro, se observă o schimbare semnificativă în ceea ce privește cererea pentru achiziționarea de locuințe în trimestrul doi. Datele Imobiliare.ro arată că interesul pentru achiziția de locuințe a fost cu 14% mai scăzut, față de trimestrul anterior.
Top of Form
Bottom of Form
Raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor se înscrie pe un curs descendent în toate piețele. Astfel, în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cererea a scăzut cu 1%. Tendința descendentă este valabilă pe mai multe piețe semnificative din România, cea mai mare scădere (-23%) având loc în Iași și Constanța, iar cea mai mică (-21%) în Timișoara.
Într-un peisaj imobiliar în schimbare, aceste date furnizează o imagine clară asupra evoluției interesului pentru proprietățile rezidențiale de vânzare, sugerând că factori precum economia, preferințele și evenimentele actuale își pun amprenta asupra alegerilor cumpărătorilor.
Despre Imobiliare.ro
Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit de curând pragul de 1.900.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.