Imagini spectaculoase cu vulcanul Etna care erupe! Iată cel mai activ vulcan din Europa – GALERIE FOTO, VIDEO
Un nou videoclip arată momentul în care Muntele Etna , cel mai mare vulcan activ din Europa, a aruncat lavă care fierbe și cenușă fierbinte în cerul sicilian la începutul acestei săptămâni.
Lavă a început să „curgă” din craterul sud-estic al Etnei și spre est, potrivit Boris Behncke, vulcanolog la INGV-Osservatorio Etneo din Catania, Sicilia, a raportat Express . Craterul a explodat într-un „nou episod eruptiv paroxistic”, eliberând explozii de lavă, cenușă fierbinte și gaze, a postat pe Twitter Behncke.
Lavă topită a oferit un show de zile mari
Un flux de lavă s-a revărsat peste partea de est a craterului, șerpuind spre Valle del Bove nelocuită, o depresiune în formă de potcoavă în partea vulcanului; un al doilea flux de lavă a fost, de asemenea, detectat pe partea de nord a craterului, a raportat Express. Lavă topită strălucea roșu împotriva stâncii întunecate și a acoperit vârful vulcanului cu scântei spectaculoase.
Autoritățile italiene au emis o alertă de cenușă pentru orașele din jur, iar resturile au fost găsite până la Fleri, care se află la 28,9 kilometri de vulcan. Muntele Etna are o activitate vulcanică aproape continuă în apropierea craterelor sale de vârf și în Valle del Bove, a raportat anterior Live Science . Aceste erupții în apropierea vârfului, precum cea care a avut loc, rareori pun în pericol oamenii care locuiesc în apropiere.
Date despre vulcanul Etna
Etna, cu o înălţime de 3.300 de metri, este cel mai important vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente, înregistrate de peste 2.700 de ani.
Ultima fază eruptivă a fost raportată în primăvara lui 2017, iar o erupţie majoră a avut loc în iarna 2008/2009. Un studiu publicat în revista Bulletin of Volcanology a dezvăluit că Etna aluneca foarte lent spre Marea Mediterană, într-un ritm constant de 14 milimetri pe an.
Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².
Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.
Turismul este foarte dezvoltat; în anul 1981, regiunea a fost declarată parc național. Aici se găsesc și zone de schi alpin de importanță europeană. Există și un teleferic cu care se poate urca până la altitudinea de 2.600 m, distrus în 2002 de o erupție, dar repus în funcțiune în anul 2004.
Dacă un turist dorește să urce pe vulcan, se poate ajunge cu automobilul până la locul de parcare „Etna nord”, de unde se continuă drumul cu un jeep aprobat de administrația locală, până la craterul Sapiența. O alternativă este pe jos, de la locul de parcare începând un traseu de 4–5 ore (pentru cei care cunosc zona).