Imagini revoltătoare! În centrul istoric din Iași se construiește ca în Vestul Sălbatic. Țiganii ridică clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului

de: evelina.chitoroaga
02:00, 03 aug. 2020

Deși este considerată zonă protejată datorită numeroaselor monumente, în centrul istoric din Iași se construiește ca în Vestul Sălbatic, fără să se țină cont de lege. Țiganii care ocupă locuințele de stat din centrul zero al Iașului ridică clădiri la ordinea zilei pe terenul municipalității ieșene, iar asta fără ca cineva să-i oprească sau să-i ia la întrebări. De-a lungul timpului, ieșenii care locuiesc în zona centrală a orașului s-au plâns din cauza cetățenilor de etnie rromă care sunt chiriași în casele naționalizate și care construiesc fără autorizație pe terenurile Primăriei Iași. Serviciul Control Urbanism va face verificări în centrul istoric din Iași, iar construcțiile fără autorizație vor fi demolate

Situație de-a dreptul paradoxală în centrul istoric din Iași. În vreme ce pentru ridicarea unei clădiri în această zonă a orașului sunt necesari saci de aprobări și autorizații de la comisiile de specialitate și cultură, cetățenii de etnie rromă care locuisc în casele naționalizate ridică la ordinea zilei clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului. Ieșenii care locuiesc în zona zero a orașului s-au plâns în repetate rânduri de cetățenii de etnie rromă care sunt chiriași în locuințele Direcția Fond Locativ și care construiesc ilegal pe terenul care aparține Primăriei Iași.

„În mod normal, pe o locuință socială sunt trecute două persoane, dar în realitate ei sunt vreo zece sau chiar mai mulți indivizi în locuințele de la Direcția Fond Locativ. Pe trecătoarea Trei Ierarhi, fix în spatele monumentului istoric, s-au apucat de vineri (31 august) să construiască cei din familia Tuțureanu fără nicio autorizație, nimic, și au continuat și sâmbătă. Am făcut sesizare la 112 și a venit o echipă de polițiști care a spus că nu ține de competența lor și au aplicat un avertisment pe motiv că se deranja liniștea publică.

Imediat după ce au plecat polițiștii, ei au reluat lucrările ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am făcut apoi sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Serviciul Control Urbanism și către Cabinet Primar și urmează să vină în control. Tot ce se construiește acolo este ilegal și fără autorizații, dar nimeni nu se plânge. Numai noi vecinii ce mai atragem atenția, autoritățile nu se autosesizează în astfel de situații”, a spus Gabriel Bălan, ieșean care locuiește în zona Trei Ierarhi.

Serviciul Control Urbanism va face verificări în centrul istoric din Iași, iar construcțiile fără autorizație vor fi demolate

Astfel de situații se întâlnesc mai ales în zona din spatele Mitropoliei Iași, acolo unde numeroase clădiri sunt ridicate și demolate fără ca vreo instituție sau o autoritate publică să ia asta la cunoștință în mod oficial. Având în vedere faptul că este considerată zonă istorică, pentru eliberarea unei autorizații de construire sunt necesari mult mai mulți pași decât în condiții normale. Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași sunt doar o parte dintre entitățile care analizează și supun spre aprobare documentele care stau la baza autorizațiilor de construire pentru astfel de zone.

„În condiții normale aștepți câțiva ani numai să primești avizele ca să începi o construcție în centrul Iașului, trebuie să treci de comisiile de cultură și monumente, să prezinți proiecte și studii și așa mai departe. Dacă vine un om serios, nu poate să pună o cărămidă fără să fie luat la întrebări de autorități, dar când se apucă asistații ăștia social să construiască pe terenul statului, nimeni nu vede nimic”, a mai spus un ieșean care locuiește pe strada Sf. Andrei.

Inspectorii Serviciului Control Urbanism din cadrul Primăriei Iași au anunțat că vor face verificări în cazul clădirilor ridicate fără autorizație din zona Trei Ierarhi și vor impune dezafectarea acestora sau intrarea lor în legalitate dacă acest lucru este posibil conform condițiilor de urbanism.