Imagini în premieră cu vila de lux a omului de afaceri Nicolae Troașe, din Câmpulung Moldovenesc! La Iași pregătește un tun imobiliar lângă calea ferată din Păcurari – FOTO, VIDEO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 09 iun. 2020

Omul de afaceri Nicolae Troașe, din Câmpulung Moldovenesc, cu interese financiare în Iași, deține un domeniu spectaculos în municipiul din județul Suceava. Vila de lux beneficiază de finisaje de ultimă oră, iar spațiul verde este generos. Arhitecții consideră că proiectul ar fi fost excelent dacă se renunța la streașina casei. Nicolae Troașe are la Iași un proiect controversat în zona Păcurari, unde vrea să construiască locuințe colective și birouri chiar lângă calea ferată

Omul de afaceri Nicolae Troașe, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, a amenajat un domeniu impresionant pe strada Simion Florea Marian. La Iași, afaceristul s-a lansat în proiecte imobiliare controversate. Reporterii BZI au vizitat domeniul lui Nicolae Troașe, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 3.000 metri pătrați. În 2016, soții Nicolae și Mirela Troașe au cerut o autorizație de demolare de la Primăria din municipiu. Pe teren se aflau o casă bătrânească și o anexă. După demolare a apărut o vilă cu regimul de înălțime P+1+M. La o primă estimare, vila de lux poate costa cel puțin 300.000 euro, nefiind luate în calcul finisajele interioare. Pereții exteriori au fost placați cu klinker, cărămidă exterioară, cu prețuri destul de piperate. Nicolae Troașe nu a fost găsit la domiciliu pentru a oferi detalii și despre proiectul de la Iași. Proprietatea mai beneficiază de o anexă și de un garaj ocupat la momentul vizitei de trei autoturisme.

Specialiștii spun că vila de lux din Câmpulung Moldovenesc este de prost gust, chiar dacă elementele sunt de calitate

Reporterii BZI au vorbit cu arhitecți din Iași, care au analizat construcția lui Nicolae Troașe. Aceștia au spus că vila este amenajată după un stil sută la sută românesc, asta din cauza acoperișului. Nota primită de omul de afaceri Nicolae Troașe este doar de trecere.

„Se poate observa că este o casă îngrijită, a unui om potent financiar. Gazonul este impecabil, semn că are angajați care se ocupă de curte. Compoziția arhitecturală este bună, dar genul ăsta de case îl găsim la noi, românii. Este un model sută la sută românesc, din cauză că streașina acoperă pereții. În țări ca Austria, Germania, streașina este redusă cu mult, pereții sunt liberi. Este un proiect care merită taxat, este de nota 6. Este tipic românească, de calitate proastă. Asta-i problema arhitecților când au beneficiari cu foarte mulți bani. Proiectul e frumos până când beneficiarul vrea să aibă streașină ca să nu plouă pe pereți. Ca și cum numai la noi plouă, în alte țări, nu”, a spus un arhitect sub protecția anonimatului.

Omul de afaceri Nicolae Troașe a inițiat un proiect controversat în zona Păcurari, pe amplasamentul stației de betoane

Prin societatea Calcarul SA, omul de afaceri Nicolae Troașe vrea să construiască blocuri de locuințe și birouri pe actualul amplasament al stației de betoane de pe strada Rampei nr.9A, teren situat între cartierele Păcurari și Dacia. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să fie construite trei corpuri de clădire cu mai multe tronsoane, cu un regim de înălțime de 2S+P+6E+Er, pe o suprafață de teren de 1,6 hectare. Dacă în documentație erau prezente subsolurile, pe planșă, acestea au fost transformate în demisoluri. În mai multe rânduri, membrii Comisiei de Urbanism au precizat că locuințele colective vor fi prevăzute cu locuri de parcare în subteran. Chiar și așa, proiectul a fost avizat pe data de 13 aprilie. Mai este nevoie și de acordul Consiliului Local.

La vila de lux a fost atent cu spațiile verzi, dar nu și când vine vorba despre proiectul din Păcurari

Din imaginile cu proprietatea omului de afaceri Nicolae Troașe din Câmpulung Moldovenesc reiese că spațiul verde este important pentru el. În schimb, în proiectul de la Iași spațiile verzi sunt destinate doar pentru o suprafață de 15 la sută. Recomandarea municipalității a fost de mai multe ori de 30 la sută, mai ales în cazul proiectelor ce beneficiază de spații generoase. Nu în ultimul rând, proiectul nu pare fezabil pentru că blocurile vor fi foarte aproape de calea ferată. Au mai experimentat și alți investitori în zonă, dar vânzările de apartamente nu au decurs conform așteptărilor. A fost aprobat un procent de ocupare a terenului de 35 la sută și CUT -3. În proiectul din Păcurari mai apar ca asociați firmele Conest SA, Clima Therm Center SRL și Benzenpec Import Export SRL.

Nicolae Troașe a făcut avere din betoane și exploatarea carierelor de piatră, iar acum atacă și alte piețe

Ultimele date financiare ale societății Calcarul SA arată că în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 51,6 milioane lei, adică 10,7 milioane euro, cu datorii de 22,7 milioane lei, aproape 4 milioane euro, și un număr de 238 angajați. Obiectul de activitate a societății este „extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții”.

„În domeniul exploatării agregatelor minerale, compania este lider de piață pe regiunea de Nord – Est a României, dispunând de capacități de extracție și prelucrare performante, cu peste 30 sortimente diverse ca mod de prelucrare și destinații de utilizare”, se arată în descrierea afacerii.