Imagini în exclusivitate din interiorul Palatului „Braunstein” din Iași, după un amplu proces de modernizare și reabilitare. Patru ani și 4 milioane de euro investite -GALERIE FOTO
Demarat în anul 2018, proiectul ce a vizat modernizarea și reabilitarea Palatului „Braunstein”, amplasat în centrul orașului Iași, a fost finalizat! În viitor, acesta poate deveni una dintre cele mai tari atracții turistice și istorice din România. Primăria Municipiului Iași a derulat întreg procesul. Valoarea totală a proiectului este de 20.037.244 de lei. Acesta va fi transformat într-un centru multifuncțional, care va include centre culturale, spații expoziționale, săli de conferință și alte facilități
Totul a durat 4 ani și a însemnat o investiție colosală, de 4 milioane de euro! Acum, un palat încărcat de istorie din orașul Iași, dar și din România, a fost complet modernizat și reabilitat. Este vorba despre Palatul „Braunstein”, amplasat în Piața Unirii. Aici, Primăria a derulat întreg procesul. Valoarea totală a proiectului este de 20.037.244 de lei. De precizat este că, la propunerea Primăriei, plenul Consiliului Local (CL) a suplimentat fondurile existente, la mijlocul anului 2020, cu suma de 1,8 milioane de lei, fără TVA. Proiectul a fost executat de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia.
Acesta va fi transformat într-un centru multifuncțional, care va include centre culturale, spații expoziționale, săli de conferință și alte facilități.
La nivelul parterului va fi păstrată galeria de artă care va fi în relație directă cu un punct de informare, de care va fi despărțit printr-un perete amovibil (care poate fi mutat – n.r.) din tâmplărie din lemn stratificat cu geam de tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale. Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă; astfel, toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată pentru curtea interioară, ce va comunica în fapt cu spațiul de lectură de presă străină.
În subsol vor fi amenajate spații-anexă și spații de petrecere a timpului liber
Pe de altă parte, la subsolul Palatului „Braunstein”, accesul publicului va fi asigurat prin intermediul casei de scara ce face legătura cu Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber. Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare. Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar, în spațiul de la mansardă, vor fi amplasate un auditorium și un restaurant panoramic. Spre strada Cuza Vodă și spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două artere.
În aceeași manieră va fi tratată și cupola ce va oferi priveliști deosebite spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. Accesul în zona auditoriumului se va face atât prin intermediul unei scări, cât și a liftului alăturat. Acestea se află în relație directă cu accesul din strada Cuza Vodă, fapt ce permite desfășurarea unor activități nocturne, independente de programul mediatecii. La nivelul mansardei, sub cupolă, va fi amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop. Clădirea va beneficia de toate dotările specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiecții, smart TV-uri, căști audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media.
Una dintre clădirile-simbol ale Iașului, situată la kilometrul 0 al orașului
Aceasta este una dintre clădirile-simbol ale Iașului, situată la kilometrul 0 al orașului, dar asupra vechimii Palatului „Braunstein” nu s-a căzut de acord. În vreme ce unii spun că datează din anii 1840, alții spun că a fost construit în anii 1900. Clădirea a fost naționalizată în perioada comunistă, iar camerele palatului au fost împărțite ca apartamente sociale.
Întregul imobil are o suprafață construită desfășurată pe 2.530 de metri pătrați. Adolf Braunstein, evreul care a construit clădirea, a trăit între anii 1842-1922. În catalogul întreprinzătorilor evrei din Moldova, Adolf Braunstein figurează ca proprietarul unor prăvălii de haine de pe strada Mare (astăzi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt) în anul 1884. În anul 1915 este inaugurată Cupola, iar palatul este gazda unei expoziții de artă (printre obiectele expuse s-a numărat tabloul „Pax”, semnat de Octav Băncilă).
Palatul „Braunstein” a funcționat și ca hotel de lux, imediat după ce a fost construit
Palatul Braunstein a avut 3 perioade de grele, cărora le-a rezistat: anul 1932, când Iașul a fost inundat și multe dintre clădirile vechi din oraș au fost complet distruse, bombordamentele din anul 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și cutremurul din 1977. Prin anul 1920, la primul etaj al clădirii funcționa sediul Partidului Țărănesc. Prin anul 1935, la parter era magazinul de bijuterii „Cristal”, la etaj – sediul Partidului Țărănesc. Prin anii 1970 a fost sediul magazinului „Victoria”.
Clădirea a funcționat și ca hotel de lux, imediat după ce a fost construită. După anul 1989, moștenitorii lui Adolf Braunstein au cerut retrocedarea clădirii. Primăria a câștigat în Justiție dreptul de a administra clădirea. Palatul „Braunstein” și Hotelul „Traian” sunt singurele clădiri din zona Piața Unirii construite la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX care au rezistat până astăzi. O legendă urbană spune că Adolf Braunstein a construit palatul în dorința de a deține o clădire mai mare și mai grandioasă decât Palatul Cuza (astăzi, Muzeul Unirii, de pe strada Lăpușneanu – n.r.).