Imagini, în exclusivitate, din fabrica Exonia din Iași! Produsele ajung în SUA și Germania

de: Raluca Costin
02:00, 20 iul. 2022

Fabrica de ambalaje Exonia are o capacitate de producție de 10 milioane de ambalaje biodegradabile pe lună. Potrivit fondatorului afacerii, Tiberiu Stoian, în următorii 2 ani își propune ca unitatea să fie cea mai mare fabrică de ambalaje din Europa

Reporterii BZI au fost în fabrica de ambalaje biodegradabile Exonia din Iași, cu sediul pe Calea Chișinăului, și au discutat cu Tiberiu Stoian, fondatorul afacerii, despre investiții, creșterea capacității de producție, dar și despre perioada mai dificilă, din punct de vedere economic, anunțată de specialiști. Omul de afaceri susține că va crește capacitatea de producție, în viitorul apropiat, și că vor fi făcute noi investiții.

„În următorii 2 ani, vrem să facem investiții în valoare de 10 milioane de euro și vrem să devenim cea mai mare fabrică de ambalaje biodegradabile din Europa. Noi concurăm cu marii jucători de pe piața mondială și acum facem demersuri pentru a pătrunde pe piața din Franța. Avem aici utilaje care au costat 3,65 de milioane de euro, aduse din Germania, și vrem ca anul viitor să mai aducem două utilaje, pentru a crește capacitatea de producție. Suntem în perioada de contractare a clienților, pentru anul viitor, care ne solicită să le oferim niște prețuri, ceea ce este aproape imposibil, din cauza incertitudinii cu care se confruntă antreprenorii. Este o problemă faptul că nu există predictibilitate”, spune Tiberiu Stoian, fondator Exonia, care susține că anul acesta va semna contractul cu un fond de investiții.

În fabrica Exonia din Iași se produc ambalaje biodegradabile

Tiberiu Stoian mai spune că pandemia a generat o creștere a cifrei de afaceri, deoarece antreprenorul a fost nevoit să caute soluții pentru a trece de acea perioadă dificilă.

„Ne-a speriat pandemia și am căutat soluții. Măsurile luate au dus la creșterea eficienței și a capacității de producție. Lucrăm cu echipamente la capacitate mare și, având o cere constantă, am putut extinde programul de lucru. Fabrica are o capacitate de producție de 10 milioane de ambalaje biodegradabile, dar, în această perioadă, producem cam 7 milioane. O dată la două zile pleacă de aici un TIR plin cu ambalaje. Rolele de hârtie sunt aduse din Suedia, Estonia și Germania. Nu mai aducem din Federația Rusă. A crescut costul pentru transport și prețul materiei prime cu aproximativ 40 la sută. Noi am crescut puțin prețul, dar nu este semnificativă această mărire. Piața din România reprezintă 20 la sută din numărul total de contracte, noi având cei mai mulți clienți în America și Germania”, mai spune Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia.

Ieșeanul a primit o ofertă din partea unui fond de investiții din străinătate care a vrut să cumpere afacerea, dar nu acceptat-o.

Tiberiu Stoian: „Așteptăm programe care să dezvolte partea aceasta”

Antreprenorul mai spune că a crescut factura la energie electrică și, pentru a acoperi aceste costuri, a montat pe acoperișul fabricii panouri fotovoltaice care acoperă acum 10 la sută din factură.

„Este acoperită partea de iluminare cu numai 10 la sută, deci insuficient. Așteptăm programe care să dezvolte partea aceasta, pentru că vrem să acoperim costurile facturii 100 la sută, să fim independenți din punct de vedere energetic”, mai spune Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia.

Antreprenorul adaugă faptul că, până la finalul anului 2023, va crește numărul de angajați de la 130 la 200 de persoane, odată cu creșterea capacității de producție. Tiberiu Stoian a înființat afacerea în urmă cu 20 de ani, iar fabrica Exonia a ajuns să fie cunoscută pe piața internațională.