Imagini fabuloase din interiorul Combinatului Fortus SA. Incursiune necenzurată în ruinele colosului prin care au intrat marii șefi de stat ai României – GALERIE FOTO SPECTACULOASĂ

de: Vlad Rotaru
04:00, 13 mai 2020

Cel mai mare colos industrial al Regiunii de Nord-Est moare încet, dar sigur. Combinatul Fortus SA, odinioară cu peste 15.000 de angajați, a ajuns acum să fie năpădit de păsări și vegetație. Halele uriașe de producție din interiorul combinatului mai păstrează prin anumite zone amintirea a ceea ce a fost odată combinatul ridicat acum mai bine de patru decenii. Patrimoniul Fortus SA Iași a fost împărțit între creditori, iar fiecare ia acum ce poate pentru a-și recupera banii. Locurile prin care odinioară au călcat Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu sau Traian Băsescu au ajuns acum să fie vândute la bucată într-o încercare disperată de a se mai salva ce se poate

Imagini pure ale deznădejdii la intrarea în municipiul Iași dinspre localitatea Ciurea. Cea mai mare investiție a regimului comunist din județul Iași, fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG), își dă ultima suflare după mai bine de patru decenii de activitate. Distrus sistematic după Revoluție, combinatul a ajuns acum numai bun pentru un scenariu al unui film de groază, un loc unde hoții pot intra în voie să încarce tone întregi din ceea ce a reprezentat odată mândria Iașului. Locul vizitat de șefi de stat ca Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu sau Traian Băsescu și prin care au trecut și alți mari politicieni ai țării a ajuns o tristă amintire.

Fostul Combinat de Utilaj Greu a fost construit în 1976

Construit în 1976, fostul combinat din Iași a dominat vreme îndelungată piața de profil din zona Europei de Est. Construcții masive pe o suprafață uriașă la marginea municipiului Iași, mii de angajați și comenzi în întreaga lume, toate acestea au făcut din fostul combinat o bijuterie a regimului comunist. Comuniștii au investit 16 miliarde de lei la vremea respectivă în ridicarea colosului industrial din Iași, iar în anii ce au urmat s-a ajuns la comenzi din China până în Egipt sau Olanda pentru furnizare de utilaje grele.

Primele lucrări de investiții au demarat în 1976, iar un an mai târziu era pusă în funcțiune Secția mecano-sudură. În 1978 a fost elaborată prima șarjă de fontă, iar în 1981, prima șarjă de oțel. Combinatul a ajuns la capacitatea maximă după 1980, cu un potențial maxim de ocupare a forței de muncă de 16 mii de persoane. Combinatul a produs și componente pentru tancuri în anii săi de glorie.
De altfel, în anii regimului, combinatul a prosperat, iar în jurul său au apărut cartierele muncitorești CUG, Nicolina, zona fiind în plină dezvoltare.

Natura a înflorit printre utilajele abandonate

Declinul care a urmat după 1990 a făcut ca numărul angajaților Fortus SA să scadă de la an la an. Oameni care altă dată au pus umărul la montarea și fabricarea unor utilaje uriașe au fost disponibilizați rând pe rând. Colosul care a furnizat 90 la sută din utilajele necesare combinatului de la Krivoirog din Ucraina a devenit încetul cu încetul o umbră. După anul 2003, anul privatizării, totul a început să se ducă de râpă, iar datoriile acumulate au ajuns combinatul din urmă. În nicio situație parcă nu s-a dorit salvarea acestuia, ci mai degrabă divizarea societății pentru îmbogățirea celor care s-au perindat la vârful acesteia.

La ani distanță de la ultima producție, imaginile din interiorul halelor Fortus SA sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de dure. În secția de Utilaje metalurgice, una din cele mai mari hale din interiorul Fortus SA, imaginile vorbesc de la sine. În hală mai sunt utilaje grele care parcă au luat o pauză după ce au fost folosite. Pe anumite locuri apar adnotări cu creta ale celor care au lucrat în ultimii ani acolo și care au luat probabil ultimele măsurători.

Pe partea opusă a halei însă, natura pare că a câștigat bătălia cu timpul. Au răsărit mai mulți arbuști, iar în mai multe locuri se văd straturi întregi de mușchi. Întreaga hală arată ca după un conflict militar. Furnale răsturnate, scurgeri de ulei în mai multe locuri, pe lângă munți de gunoaie adunate parcă ani la rând.
Curtea combinatului însă este ușor animată. Cei care au de recuperat creanțele și au pus mâna pe activele Fortus SA au tocmit muncitori pentru dezmembrarea echipamentelor în scopul valorificării acestora. Astfel, pe lângă câțiva patrupezi care circulă nestingherit prin curtea imensă, se mai văd autoturisme, oameni și diverse utilaje de cărat și tăiat fier sau metal.

Secrete de serviciu găsite prin dulapuri

O altă hală peste care a căzut timpul este și cea a turnătoriei de fontă. Hala imensă arată ca un depozit părăsit, cu zeci de locuri peste care a căzut sticlă spartă, tone de tablă și fier. Spațiile de turnătorie s-au înnegrit cu timpul, iar vântul suflă cu putere prin ferestrele sparte. Natura pare că a acolit această hală uriașă, în jur rămânând doar resturile utilajelor care au fost odată. De acum cinci ani (2015), de când Fortus SA a rămas fără curent electric și gaz metan, totul s-a dus de râpă. Ultimele speranțe că unitatea va fi salvată sau că va mai putea produce ceva s-au dus pe apa sâmbetei.

Ici-colo mai sunt documente cu diferite date, dosare întregi de chitanțe și facturi din anii regimului comunist, după ’90 și chiar de prin 2011. Munți de hârtie, care au reprezentat odată inventarul combinatului, zac într-un colț la cheremul oricui. Dar nici acestea nu mai reprezintă vreun interes, hoții fiind interesați de fier și tablă, și nu de hârtii fără valoare.

Combinatul a fost divizat. Primăria vine cu propuneri pentru investitori

După ani în care s-a judecat pentru recuperarea creanțelor, Primăria Iași a intrat în posesia a circa 23,5 hectare din platforma industrială a Fortus SA. Pe o suprafață de circa zece hectare sunt activele fostei uzine. Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei Iași țin de Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de șarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea. Pentru a revitaliza zona, municipalitatea a propus ca cei ce vor să investească acolo să fie scutiți de taxe și impozite locale pentru următorii zece ani. Aici ar putea apărea secții mecano-energetice, terminale de marfă, zone de comunicații și IT, dar și alte domenii cum ar fi producții de componente și piese de schimb destinate sectorului auto și militar.

Primăria a preluat doar halele, utilajele din interior fiind ale altui creditor. Până când se va pune însă vreo afacere pe picioare, colosul industrial Fortus SA de la marginea municipiului Iași continuă să cadă bucată cu bucată spre disperarea celor care au muncit, au ieșit la pensie de acolo sau chiar au fost disponibilizați după ani întregi de serviciu pe platforma care a fost odată mândria Moldovei.

Vezi  AICI   Schița secțiilor luate de Primăria Iași