Imagini emoţionante filmate în cimitirul Evreiesc din Iaşi. Mărturii tăcute ale Pogromului de la Iaşi VIDEO/ FOTO/ UPDATE
Reporterii BZI.RO au filmat imagini emoţionante cu cimitirul Evreiesc din Iaşi. Filmările din drona pot fi mărturii tăcute ale unei epoce negre a Iaşului.
UPDATE: „Am fost astăzi la Podu Iloaiei și la Târgu Frumos, pentru a aduce un pios omagiu acelor ieșeni care au fost masacrați în urma unor acțiuni de o violență groaznică, în urmă cu 79 de ani – evreii victime ale trenurilor morții.
Este de datoria noastră, a tuturor, să luptăm împreună împotriva oricărei manifestări de intoleranţă pe criterii etnice, religioase. Extremismul, xenofobia, antisemitismul pot fi combătute prin educaţie, printr-o informare corectă. Este esenţial să recunoaştem greşelile din trecut şi să nu le uităm, astfel încât să nu fie repetate. Amintirea victimelor Pogromului să rămână veşnic în inimile noastre!”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.
Se împlinesc 79 de ani de la Pogromul de la Iași
În această perioadă se împlinesc 79 de ani de la Pogromul de la Iași, cea mai neagră perioadă din istoria modernă a României. Supraviețuitorii masacrului din 1941 s-au întors în curtea fostei Chesturi de Poliție, unde au rememorat Holocaustul din România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Sediul fostei Chesturi a fost transformat în Casa Muzeelor, clădire administrată de Muzeul Național al Literaturii Române. Ieri, 29 iunie 2020, au avut loc o serie de evenimente pentru comemorarea Pogromului, la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari și la Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri.
”Sunt deosebit de emoționat să mă aflu în acest spațiu după 79 ani, un spațiu în care, tot țntr-o zi de luni, 30 iunie 1941, am ajuns în această curte. Era o curte a unei instituții care în mod normal avea sarcina să apere oamenii de rele, Chestura Poliției Iași. Aduși aici, am fost obligați să stăm culcați la pământ. Gardul actual nu exista. Am stat lângă unul dintre copacii de aici care avea atunci vreo 10 ani. Lângă copac am stat de duminică sară până luni, când am fost îmbarcați în trenurile morții. Îmi amintesc că în partea dinspre poarta de la intrare și dinspre gardul opus erau două mitraliere îndreptate către cei care ar fi vrut să escaladeze gardul sau să iasă pe poartă. Toți cei care au încercat să escaladeze gardul au fost împușcați”, a spus Iancu Zuckerman.
Mihai Chirica şi Ministrul Costel Alexe au fost prezenţi la comemorare
Edilul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost prezent alături de Ministrul Costel Alexe. Într-un moment emoţionant, primarul Iaşului a ţinut o alocuţiune despre ceea ce a însemnat Pogromul de la Iaşi:
”Ma simt deosebit de onoroat să fiu aici, ca în fiecare an. Înainte de a începe scurta mea alocuţiune, vreau păstrarea unui moment de reculegere. De fiecare dată sunt cuprins de o reală emoţie la acest eveniment. De fiecare dată plec cu aceeaşi stare de mâhnire personală că nu mă reuşit să găsesc un motiv, o singură explicate , într-o logică primară, răspuns pe care generaţia de atunci l-ar putea avea. Voi încerca să port un dialog pentru că îmi este greu să vorbesc la trecut. Atâta timp cât vom avea supravieţuitori nu putem vorbi despre istoric, domnulZuckerman este unul dintre ei. Aceştia povestesc la timpul prezent. Aceste victime sunt cele de astăzi. L-aş întreba pe domnul primar din 1941 cum ne-ar explica acest lucru, de ce a fost necesar acest lucru? L-aş întreba şi pe mareşalul Antonescu, oare cum reuşiţi, domnule mareşal să vă culcaţi în patul dumnevoastră şi să priviţi în ochii acelor copii pe care i-aţi ucis, să priviţi în ochii mamelor lor, bunicilor lor. Fără să vă gândiţi că puteau fi copiii dumneavoastră . Copiii aveau dreptul de a se juca, a învăţa, a face alţi copii. L-aş lăsa să îi judece memoria, a celor care au stat la masa cu el, a copiilui lui. (…)” a explicat Mihai Chirica, edilul municipiului Iaşi.