Imagini din Iași, cum vezi numai în filme! În acest centru de comandă, angajații sunt permanent cu ochii în nori și pregătesc rachete! „Creierul activității e aici”
În acest centru de comandă din Iași, specialiștii supraveghează în permanență cerul de deasupra județului, pentru a lansa rachete antigrindină, în cazul în care este necesar. „Programul de stimulare a precipitațiilor”, derulat de Centrul Antigrindină Iași, ar putea combate seceta din țară
Reporterii BZI au fost în Centrul Antigrindină din Iași, instituția unde cu greu poți pătrunde pentru a discuta cu specialiștii din domeniu. Angajații Centrului Antigrindină din Dancu, Iași, supraveghează non-stop cerul de deasupra județului, pentru ca, în momentul în care există riscul de grindină, specialiștii să intervină rapid și să împiedice distrugerea culturilor fermierilor.
„Se lucrează în permanență aici la punctul de comandă, pe ture. Operatorii asigură legătura dintre punctele de comandă și cele de lansare a rachetelor antigrindină. Creierul activității antigrindină este aici. Orice rachetă se lansează după ce se dă comanda de la acest punct. Nu pot să lanseze cei din punctele de lansare rachetele fără ordinul primit. Durează 1 minut și jumătate din momentul în care este dată comanda până se lansează racheta. Softul pe care îl avem aici este foarte performant, reactualizat mereu, folosit de țări precum Bulgaria sau Republica Moldova, unde folosesc metode de combatere a Grindinei. Aici, în centrul de comandă, avem imagini din satelit, softuri specializate de interpretare a imaginilor radar, din rețeaua ANM-ului, soft Titan, dezvoltat de cei din Statele Unite, National Soft Research Center, pentru combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor, aplicat pentru metoda aviației, soft pentru prognoză. Aici avem cel mai bun soft pentru combaterea grindinei”, explică Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Rachetelor Antigrindină (UCCG) Moldova 1, care susține că, în acest sezon, lucrează 32 de persoane în centrul din Iași.
Reporterii BZI au arătat că fermierii care au provocat pagube vecinilor din comuna Dobrovăț, după ce s-au opus lansării rachetelor antigrindină, au fost amendați.
Specialiștii din centrul de comandă din Iași verifică cerul non-stop
Începând cu acest an, a fost testată o nouă metodă prin care se dorește combaterea secetei. Specialistul Daniel Florea spune că probele practice derulate în „Programul de Stimulare a Precipitațiilor”, din Iași, au avut succes. Astfel, dacă vor fi găsite fondurile necesare, derularea programului ar putea începe în viitorul apropiat.
„Anul acesta s-a desfășurat la Iași și la Craiova a treia etapă din Programul de stimulare a precipitațiilor, etapa experimentală. Softul a fost dezvoltat în acest an pentru a integra și datele de la avioane, pentru stimularea de precipitații. Experimentele au fost 10 zile pe Aeroportul din Iași, 10 zile pe Aeroportul din Craiova. S-au utilizat aeronave cu torțe pirotehnice care conțin iodură de argint sau clorură de sodiu, adică sare de bucătărie, dar foarte fin măcinată și pregătită într-un amestec, pentru a fi ușor împrăștiată în atmosferă și s-au obținut rezultate îmbucurătoare. S-a reușit creșterea timpilor de viață a celulelor convective și creșterea suprafeței pe care acestea au precipitat. Ținând cont de faptul că această metodă a avut rezultate pozitive în faza experimentală, ne gândim să implementăm această metodă ca o soluție pentru combaterea secetei. Ne gândim să utilizăm acest sistem pe suprafețe mari și pe o durată de timp mai mare, poate pe un sezon. Vedem apoi ce rezultate avem. La nivelul țării, seceta este deja instalată, deci este necesară oriunde în țară folosirea acestui sistem. Nu înseamnă că înlocuiește sistemul de irigații. Pentru a putea fi stimulate precipitațiile, avem nevoie și de condiții de stimulare. Trebuie lacuri de acumulare unde să fie înmagazinată cantitatea de apă, să ajungă la plantă prin sistemele de irigații, la momentul oportun”, mai spune Daniel Florea, director de program.
Daniel Florea: „Se vor intensifica fenomenele extreme”
Chiar dacă utilizarea acestei metode de combatere a secetei ar trebui utilizată cât mai rapid, durează câțiva ani modificarea avioanelor ce vor fi utilizate în „Programul de stimulare a precipitațiilor”. Mai mult, specialiștii spun că în următorii ani se vor intensifica fenomenele extreme.
„În următorul sezon, nu cred că va fi utilizat programul, pentru că există o procedură de achiziție a aeronavelor. Nu le are niciun producător pe stoc, pentru că sunt modificate special și procesul de achiziție este de durată. Un avion utilizat pentru stimularea precipitațiilor este complex, trebuie omologat, pregătirea personalului. Bugetul este asigurat de Ministerul Agriculturii, iar un avion costă câteva milioane de euro, deci e nevoie de un buget semnificativ. Specialiștii arată că schimbările climatice vor genera mai multe episoade de grindină, furtuni și vijelii, deci se vor intensifica fenomenele extreme”, mai spune Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Rachetelor Antigrindină (UCCG) Moldova 1.
În județul Iași, sunt 14 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar suprafața protejată este de 268.000 de hectare, fiind lansate sute de rachete în acest sezon. În numai 4 zile, în Iași au fost lansate 210 rachete de combatere a căderilor de grindină, din centrul de comandă din Iași.