Imagini de coșmar! Așa arată Balta ”Teiva Vișina”, una dintre rezervațiile naturale ale Iașului. A fost mistuită de foc pus din interes? foto-video-update

de: Dragos Savin
02:00, 01 apr. 2022

O arie protejată, ”Balta Teiva Vișina”, ce se află la doi pași de Municipiul Iași, a fost distrusă. Cineva a dat foc rezervației unde se regăseau zeci de specii de păsări și reptile, iar imaginile surprinse sunt mai mult decât explicite

Imagini incredibile surprinse la doi pași de Municipiul Iași. O arie protejată a fost incendiată, iar hectare întregi de vegetație au dispărut. Este vorba despre ”Balta Teiva Vișina”, o arie protejată, de interes național. Aceasta este o rezervație naturală de tip acvatic, situată în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Popricani. Rezervația naturală protejează vechi meandre ale Jijiei (în prezent, complet separate de cursul principal, astfel încât luciul de apă are o suprafață variabilă de la un an la altul) din zona de confluență Jijia-Prut, respectiv o gârlă, numită ”Vişina”, aflată la nord, în vecinătatea eleşteielor fermei piscicole Ţigănaşi şi a canalului colector de desecare și are caracter permanent.

A doua gârlă, numită ”Teiva”, aflată spre sud (în apropierea DN Iași–Sculeni) are caracter temporar, ca urmare a ridicării digurilor de apărare care izolează ambele gârle, atât de Prut, cât şi de Jijia. Rezervația naturală are o suprafață de 6,9 hectare și este inclusă în totalitate în situl ”Natura 2000 Eleșteiele Jijiei și ale Miletinului” (ROSPA0042). ”Balta Teiva Vișina” reprezintă o zonă umedă (luciu de apă), cu scop de protecție pentru mai multe specii a ihtiofaunei din România. Printre elementele protejate se află o specie de pește de apă dulce din familia Cyprinidae, cunoscută sub denumirea de lin (Tinca tinca).

”Balta Teiva Vișina” din Iași, un adevărat paradis distrus de flăcări și indiferență

Rezervația naturală ”Balta Teiva Vișina” protejează specii importante de pești pentru biodiversitate, precum linul, crapul, carasul, bibanul și știuca. Tot aici s-a reintrodus experimental țigănușul. În formularul de constituire a rezervației apar menționate 8 specii și genuri de plante, respectiv 18 specii de pești (cinci fiind menționate ca specii protejate), 6 specii de amfibieni, 4 specii de reptile și 33 de specii de păsări. Printre cele mai reprezentative specii protejate pentru această arie sunt stârcul roșu, egreta mare, buhaiul de baltă, stârcul pitic, rața roșie și pițigoiul de stuf.

În zonă vin de pe Valea Prutului și vânează și codalbul, acvila mică, uliul porumbar sau șerparul. Migrația de toamnă a acestor păsări este favorizată de faptul că gârla ”Teiva” are caracter temporar, ca urmare a ridicării digurilor de apărare, astfel fiind accesibilă bogăția de nevertebrate a acestor habitate, în apa mică sau în mâlul proaspăt. Așa se explică numărul mare de păsări care, în zborul lor, spre și dinspre cartierele de iernare, se opresc în aceste zone umede pentru odihnă și hrănire. Rezervația naturală ”Balta Teiva Vișina” este inclusă în totalitate în situl ”Natura 2000 Eleșteiele Jijiei și ale Miletinului”. ”Natura 2000” este cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume.

Asta nu înseamnă interdicții pentru proprietarii terenurilor din zonă, ci doar câteva restricții: să nu exploateze, să polueze terenul sau să vâneze speciile protejate în afara calendarului și nivelului admis. Mai mult, dacă vor urma un eventual plan de management comunitar, proprietarii ar putea primi și compensații financiare.

Interese pentru fermieri?

Astfel, o mare parte din aria protejată a fost mistuită de foc. Trebuie precizat că în zona respectivă sunt mai multe terenuri agricole pe care diferiți fermieri cultivă cereale. Aria protejată este formată din câteva hectare de teren ce ar putea deveni arabil.

Nu este clar dacă incendiile de vegetație din zonă au legătură cu interesele fermierilor, însă există câteva semne de întrebare. În mod clar, incendiile de vegetație care au mistuit o mare parte din aria protejată ”Teiva Vișina” nu au izbucnit din senin, ci au fost puse. Odată cu ”curățarea” ariei de vegetație, au rămas porțiuni pe unde se observă urme de utilaje agricole, ceea ce însemnă că fermierii trec prin aria protejată pentru a ajunge la terenurile pe care le cultivă. Deci, vegetația care adăpostea speciile mai sus menționate a dispărut. Cine răspunde? Greu de spus. Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentanții Gărzii de Mediu Iași, însă aceștia au precizat că au nevoie de o solicitare scrisă la care vor răspunde.

Nu au oferit însă un răspuns până la închiderea ediției. Reprezentanții Poliției Iași au spus că nu au nicio sesizare primită în acest caz. ”Balta Teiva Vișina” din Iași pare că dispare pe zi ce trece.

UPDATE „În urma aspectelor apărute în presă, Inspectoratul de Poliție Iași s-a autosesizat, iar polițiștii fac verificări”, au precizat reprezentanții IPJ Iasi.