Imagini de colecție! Iată cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României în Iași! Mesaj tranșant al primarului Mihai Chirica, pe scena din centrul orașului – GALERIE FOTO / VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 02 dec. 2021

Circa 5.000 de persoane au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României, ce au avut loc în zona centrală a municipiului Iași. Evenimentele desfășurate pe strada Anastasie Panu au reunit oficialități locale și județene, parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, dar și ieșeni simpli

Mii de ieșeni au profitat de vremea frumoasă și au ținut să asiste la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României, ce au avut loc în zona centrală a orașului. Din cauza pandemiei de Covid-19, manifestările nu au mai avut amploarea din anii precedenți, evenimentele limitându-se la discursuri, depuneri de coroane și o scurtă defilare a cadrelor Ministerului Apărării Naționale și a Ministerului Afacerilor Interne.

Cu toate acestea, ieșenii au venit în număr destul de mare pentru a asista la paradă. Alături de oficialități, pe scena amplasată în dreptul pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt au urcat și reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova. Pe 1 Decembrie 2021 au avut loc manifestări în întreaga țară.

Discursuri de Ziua Națională a României în zona centrală din Iași

În cuvântarea adresată mulțimii, prefectul Marian Grigoraș a ținut să evidențieze importanța acestei zile pentru românii de pretutindeni.

„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și reușită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale. Voința exprimată la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia a desăvârșit, în mod democratic, unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România.

Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Pentru că, dragi români, doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm”, a menționat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

De Ziua Națională a României, președintele Klaus Iohannis a decorat mai multe persoane, printre care și pe unii ieșeni care s-au remarcat în domeniile lor de activitate.

Șeful CJ Iași: „Este nevoie să rămânem solidari”

În discursul adresat mulțimii, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, le-a cerut ieșenilor să rămână solidari pentru a trece peste toate momentele grele din ultima perioadă.

„În urmă cu 103 ani, pe 1 Decembrie, se împlinea idealul nostru național, Marea Unire, iar astăzi le aducem un omagiu celor care au contribuit la realizarea visului de veacuri al poporului român. O pagină importantă din istoria Unirii s-a scris și aici la Iași, în 1859, iar statul național unitar s-a desăvârșit în 1918 la Alba Iulia. Le datorăm recunoștință înaintașilor noștri care au pus soarta țării mai presus de toate și ne-au lăsat moștenire România Mare.

Astăzi, ca și în trecut, avem din nou nevoie de curaj și de unitate să depășim momentele grele prin care trecem și să ne construim viitorul pe care ni-l dorim. Este nevoie să rămânem solidari, să avem grijă de noi ca frații, să facem alegeri corecte nu doar față de propria persoană, ci față de întreaga comunitate. Acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat și care ne conferă calitatea de român, de patriot”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Primarul Mihai Chirica: „Avem nevoie de autostrada Moldovei”

Primarul Mihai Chirica a susținut în fața mulțimii adunate de Ziua Națională a României în centrul orașului Iași că actualul Guvern trebuie să ducă la capăt proiectul autostrăzilor din Moldova.

„După 2 ani de pandemie suntem într-un număr foarte mare la această sărbătoare. Este ziua noastră, a țării noastre, a tuturor românilor. Suntem la Iași, în capitala istorică a României, capitala în care s-a scris unirea, în care s-a pronunțat pentru prima dată cuvântul România. Este orașul care rămâne reper în istoria națiunii. Este orașul în care trebuie să amintim că suntem datori față de cei care au făcut România cea mare. Astăzi suntem români, trebuie să dăm toți mână cu mână, să punem energia noastră spre binele țării. Guvernarea se face de către popor pentru popor. Transmitem tuturor celor care vor guverna că avem o datorie față de Moldova, trebuie să facem autostrada. Avem o datorie față de Spitalul Regional de Urgență, față de educație, față de Armată, cercetare, cultură”, a transmis primarul Mihai Chirica.