Imagini de colecție din curtea Mitropoliei. Mii de oameni au înfruntat cu orele gerul. Bătaie pe ramurile crucii de Bobotează – FOTO, VIDEO

de: Vlad Rotaru
04:00, 07 ian. 2020

Momente impresionante în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Mii de credincioși au înfruntat gerul Bobotezei pentru a pleca acasă cu Aghiasma mare. Timp de câteva ore au asistat la Liturghia săvârșită de mai marii Mitropoliei, după care s-au pus la rând pentru a lua apa sfințită. Credincioșii și-au dat coate pentru a lua ramurile de brad din crucea amplasată pe esplanada Catedralei

Un număr impresionant de credincioși au înfruntat ieri gerul Bobotezei, pentru a asista la Liturghia săvârșită de mai marii prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de sărbătoarea Botezului Mântuitorului. Oamenii au fost prezenți în număr mare atât în catedrala Mitropolitană, cât și în curtea interioară a lăcașului de cult. Timp de câteva ore au înfruntat frigul pentru a putea pleca apoi acasă cu Aghiasma mare. Credincioșii au asistat mai întâi la Liturghia săvârșită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înainte de a ajunge la butoaiele cu apă sfințită.

Dumnezeu se milostivește de noi

În cuvântarea adresată mulțimii, ÎPS Teofan a evidențiat semnificația tainei Botezului Mântuitorului pentru întreaga creștinătate.

„În această zi este un semn că Dumnezeu se milostivește spre noi și că își întoarce fața Sa spre credincioși. Suntem la slujba sfințirii apei celei mari după săvârșirea sfintei și dumnezeieștii Liturghii. Am cititi din dumnezeiasca Evanghelie momentul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Care este și semnificația tainei botezului Domnului nostru ne-a mărturisit Sfântul Apostol Pavel în cuvântul rostit astăzi al dumnezeiasca Liturghie. Arătarea lui Dumnezeu și a Domnului nostru Iisus Hristos. Aceasa este semnificația botezului, arătarea slavei lui Dumnezeu la râul Iordan. În al doilea rând, semnificația botezului cuprinde faptul că Dumnezeu își alege sieși popor râvnitor și fapte bune. Acest popor suntem noi, cei care formează biserica Domnului nostru Iisus Hristos”, a arătat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Rând organizat lângă butoaie. Busculadă la cruce

Oamenii s-au așezat la rând încă de dimineață, însă după oficierea slujbei, pentru a evita îmbulzeala, prelații Catedralei și Jandarmeria nu au mai permis accesul credincioșilor lângă butoaie. În aceste condiții, voluntarii prezenți la Liturghie și oficialii Mitropoliei au împărțit ei recipiente cu aghiasma mare, atât cu sticle aduse de ei, cât și cu cele cu care au venit credincioșii. Numai că cei aflați lângă crucea făcută din ramuri de brad s-au îmbulzit care mai de care pentru a lua crenguțele acasă. Busculada a făcut ca zona să fie una extrem de aglomerată la un moment dat.

„Înnoirea Duhului Sfânt este etapa vieții noastre care este chemată să corespundă cu jurămintele pe care le-am făcut la botez. Fidelitatea noastră față de taina botezului este cunoașterea dreptei credințe pe care nașul nostru a mărturisit-o la botez. Înnoirea Duhului Sfânt înseamnă o viață de rugăciune, o inimă smerită și mai ales dragoste dumnezeiască. Acum, la început de an, Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne binecuvânteze viața. Am ieșit după Sfânta Liturghie afară, arătând prin aceasta că viața creștină nu se rezumă la slujbele din biserică, ci este chemată să cuprindă viața cetății, a întregii lumi. Sfințirea apei are putere pentru viața noastră, dacă aceasta este însoțită de credință, de nădejde și de dragoste. Asta înseamnă un da spus lui Dumnezeu și Bisericii. El ne cheamă ca anul acesta să fim fii și fiice credincioși cuvântului Său. Să fiți iubiți de Dumnezeu. Anul 2020 de la Nașterea Domnului Hristos să fie ca o revărsare continuă a iubirii lui Dumnezeu asupra noastră și asupra lumii”, a mai menționat ÎPS Teofan în cuvântarea adresată credincioșilor.