Imagini cu guta la picior. De unde provine disconfortul și factorii provocatori
De obicei persoanele bolnave de hiperuricemie își pun un diagnostic în funcție de imagini cu guta la picior. Guta este o boală sistemică a tofilor care se dezvoltă din cauza inflamației la locul cristalelor de monourat de sodiu la persoanele care suferă de o creștere a acidului uric în sânge din cauza factorilor de mediu sau genetici.
Guta este considerată una dintre bolile „vechi”. În secolul al V-lea î.Hr., Hipocrate a descris „guta” cu dureri ascuțite la picior și umflarea acestora. Numele bolii provine de la cuvintele grecești „sub”, picior, „agra” care semnifică capcană. Oamenii celebri precum Leonardo da Vinci, Alexandru cel Mare, membrii familiei Medici din Florența, Isaac Newton, Charles Darwin au suferit de această boală.
Imagini cu guta la picior. Medicamentele care contribuie la manifestarea afecțiunii
Se știe că bazele purinice din corpul uman sunt descompuse în acid uric, apoi sunt excretate prin rinichi. Când concentrația de acid uric din sânge este depășită, cristalele acestuia se depun sub formă de monourat de sodiu în articulații, rinichi și țesuturi moi. Ca urmare, apare artrita, coxartroză, apar formațiuni pe suprafețele flexoare ale articulațiilor, auriculele se dezvoltă leziuni renale sub formă de nefropatie cu urați și se formează pietre la rinichi.
Cel mai adesea guta afectează bărbații cu vârsta cuprinsă între 30-60 de ani, la femei boala se dezvoltă mai rar, mai des în perioada postmenopauză. Afecțiunea se manifestă din cauza administrării de medicamente diuretice tiazidice, aspirină în cantitate de 2 g pe zi și administrarea de ciclosporine.
De asemenea, există și o serie de boli care duc la apariția simptomelor de gută. Printre acestea se numără boala coronariană, hipertensiune arterială, sindrom metabolic, insuficiență renală cronică, psoriazis, unele boli ale sângelui. Dezvoltarea gutei poate contribui, de asemenea, la transplantul de organe și la introducerea unui agent de contrast în timpul studiilor cu raze X.
Abuzul de alimente bogate în baze purinice poate provoca și agrava dezvoltarea acestei boli. Printre aceste alimente se numără carnea și peștele gras, alcoolul, băuturile carbogazoase, leguminoase, ouă, ciocolată și ciuperci. Aceste alimente provoacă și sindromul picioarelor neliniștite.
Semnele și simptomele manifestate în timpul gutei. Unde se face simțită boala
Afecțiunea reprezintă un atac acut de artrită, de regulă, de o articulație, gleznă sau genunchi. De obicei, un atac de artrită se dezvoltă dimineața devreme sau seara, în plină sănătate. Se manifestă sub formă de durere puternică apăsată într-o anumită articulație. Articulația afectată se umflă, temperatura în zona articulației crește, pielea devine roșie și începe să strălucească.
De obicei, durerea scade în timpul zilei, dar noaptea se înrăutățește din nou. Durata unui atac de gută durează de la două până la trei zile până la o săptămână, uneori mai mult. Cu un al doilea atac, alte articulații pot fi, de asemenea, implicate într-o astfel de inflamație. Cu un curs lung de gută, pe suprafețele de flexie ale articulațiilor se formează tofi, care se pot deschide odată cu eliberarea de cristale de acid uric. În acest moment, pacientul are o durere destul de intensă.
Peste 99% dintre cazurile prezentate în imagini cu guta la picior sunt numite idiopatice. Aceasta înseamnă că cauza hiperuricemiei nu este cunoscută. Guta primară este rezultatul unei combinații de factori genetici, hormonali și dietetici. Guta secundară este cauzată de terapia medicamentoasă sau de alți factori care au cauzat tulburări metabolice în organism.