Imagini apocaliptice cu străzile din municipiul Iași. Iată ce cratere s-au format în mai multe zone din oraș. Șoferii sunt disperați de situație – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 26 ian. 2024

Străzile din municipiul Iași sunt ca după apocalipsă, odată ce s-a topit zăpada. Toate s-au umplut de gropi, spre disperarea șoferilor din oraș, care s-au săturat să-și distrugă mașinile

A apărut o nouă problemă pe străzile municipiului Iași, după ce zăpada de pe carosabil s-a topit. Arterele din cartierele centrale sunt pline de gropi, iar oamenii care trec cu mașinile s-au săturat de această situație. Unele sunt reparate, însă asfaltul nu rezistă din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute.

Străzile din municipiul Iași arată ca după război

Reporterii BZI au mers pe mai multe străzi din oraș, iar situația este groaznică. De exemplu, doar pe o porțiune din str. Clopotari erau cel puțin 20 de gropi mai mari sau mai mici. Inclusiv arterele alăturate erau afectate. În zona târgului auto, mulți folosesc drumul pentru a ajunge mai repede în Hlincea, dar strada arată ca după un bombardament, plină de gropi cu apă. Pe bulevardul Poitiers, unde s-au efectuat lucrările vara trecută, a fost turnat asfalt, însă gropile au rămas în același loc. În zona Bularga, străzile sunt la fel de afectate, asfaltul se macină la trecerea vehiculelor.

Chiar și în intersecția din fața Silk District s-au rupt bucăți din asfalt și stau pe marginea drumului. Problema este la fel și în cartierele Galata, Mircea sau Canta, nu există stradă să nu aibă porțiuni cu gropi. În schimb, în zona Pieței Unirii s-au făcut reparații pentru sărbătoarea de 24 ianuarie, însă este foarte posibil ca în câteva zile să sară din nou asfaltul.

„Se produce fenomenul de îngheț-dezgheț, iar aceste fluctuații afectează stratul de asfalt. Sunt anumite zone în care este asfalt mai vechi, iar acolo se infiltrează apa cu sare, în timpul nopții, când temperaturile sunt foarte scăzute, îngheață. Anvelopa mașinilor este precum o ventuză, iar de asta se produc gropile în anumite zone. Noi, de acum, vom interveni pentru perioada aceasta cu mixturi stocabile la rece, până când vremea se va încălzi”, a transmis Marius Ionescu, directorul general Citadin SA.

Ieșenii vor trebui să mai aștepte pentru reparații

Ca în fiecare an, Primăria Iași nu a prevăzut că se va întâmpla acest lucru, iar din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute, asfaltul nu mai rezistă, dar nici altul nu mai poate fi pus. Astfel, ieșenii vor trebui să aștepte primăvara, când vor fi temperaturi mai ridicate, pentru a putea circula cu mașinile în mod normal, fără să facă slalom printre gropi. Toți cetățenii se plâng de calitatea carosabilului din oraș, mai ales că sunt nevoiți să cheltuie sume importante pentru reparații.

„Ulterior, vom ieși cu mixturile la cald, vom turna stratul de asfalt unde este nevoie, dar deocamdată rămânem cu mixturile la rece. Pentru a turna mixturile la cald, este nevoie să fie o temperatură de minim 10 grade Celsius. Totuși, și cu mixturile la rece trebuie să îndeplinim anumite condiții, strada trebuie să fie complet uscată, altfel asfaltul nu va rezista”, a precizat Marius Ionescu.

Străzile din municipiul Iași sunt pline de gropi după ce s-a topit zăpada, iar cetățenii vor mai avea de așteptat până vor fi reparate.