Imaginea SRI, grav afectată după ce generalii au fost acuzați de trafic de influenţă. Jurnalistul Ion Cristoiu a fost sunat de Florian Coldea: „Ori conduc România, și atunci sunt de neatins, ori n-o conduc”

de: BZI.ro
12:16, 31 mai 2024

Imaginea Serviciului Român de Informații a fost grav afectată după ce generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost acuzați de trafic de influență. Zeci de oameni de afaceri au pierdut enorm din cauza acestor reprezentanți ai SRI.

Cei care l-au denunțat la DNA pe fostul general SRI Florian Coldea au povestit într-un interviu televizat cum au fost șantajați și amenințați după ce au refuzat o afacere pentru că și-ar fi dat seama că ar fi o înșelăciune. Cei care ar trebui să ne apere, să fie corecți, cinstiți și cu onoare se dovedesc a fi contrariul. Statul paralel și justiția au distrus România și românii.

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost sunat de Florian Coldea

Vă aducem aminte că în urmă cu doar câteva zile, jurnalistul Ion Cristoiu făcuse un apel public către fostul director operativ al SRI, Florian Coldea, să iasă public și să lămurească toate controversele care îl înconjoară.

În urma acestui apel, Cristoiu susține că a fost sunat de către Florian Coldea, cel care i-a explicat cum vede lucrurile, dar a spus că nu poate oferi un interviu pentru a nu influența mersul justiției. Totuși, Coldea a ținut să precizeze public faptul că ‘Ori conduc România, și atunci sunt de neatins, inclusiv de DNA; ori n-o conduc, și atunci…’.

„Am lansat în mai multe rânduri apelul către general ca el să se explice. Am lansat acest apel din mai multe motive. Generalul Florian Coldea nu e numai generalul Florian Coldea. Toată această campanie împotriva lui, la care el nu dă replică, afectează și imaginea SRI, a ofițerilor de informații. Eu în momentul acesta judec dosarul și campania de presă, care este o hăituială.

Aseară m-am trezit pe Whatsapp cu apel vocal pierdut, un număr, nu-l aveam în agendă. Mi-a scris: ‘Bună seara!’. Mă gândeam cine poate să-mi dea mie ’bună seara’; mai sunt oameni care au numărul meu și vor să mă anunțe că au de gând să scrie o carte sau au vreo opinie pe care vor să le-o ascult. Dimineață, la 08:35, din nou apelul și următoarea precizare: ‘Bună dimineața, domnule Cristoiu! Florian Coldea vă deranjează, urmare a apelului public pe care mi l-ați adresat. Rog un feedback, dacă se poate. Mulțumesc!’. I-am trimis că-l sun peste 15 minute și mi-a răspuns: ‘Este ok. Aștept semnalul dvs.. Am vorbit cu dl. Florian Coldea’. Am vorbit, am reafirmat ideea de a-mi da un interviu, mi-a explicat că, așa cum a spus și în comunicat, în această perioadă nu poate, deoarece nu vrea să aibă ingerințe în justiție. Eu cred în continuare că are nevoie de un interviu. Faptul că m-a sunat înseamnă că are încredere și trebuie să aibă un jurnalist de încredere, ca mine, care nici să nu-l cânte, nici să nu-l înjure. Din 2017 domnia sa n-a dat niciun interviu. Ar trebui să dea un interviu despre mai multe lucruri care i s-au întâmplat, și cum a plecat el din SRI, și despre relația cu Ghiță, multe lucruri complicate.

Coldea neagă relația apropiată cu Hideg și Tocaci

Pe parcursul acestui dialog mi-am exprimat unele uimiri. Eu vă spun și vouă ce-am înțeles din acest dialog în legătură cu uimirile mele. Eu am plecat și plec de la premisa că un general de informații, care a condus SRI-ul timp de 12 ani, poate fi bandit, dar nu găinar. Ori în acest dosar este prezentat un Coldea de 2 lei. Am discutat chestiunea legată de prezența lui la UNTOLD în Dubai. Mi-a spus textual că s-a dus pentru că are o fată care e mare admiratoare a unuia care a cântat acolo și că, pentru ca ea să intre, pentru că e minoră, autoritățile din Dubai cereau prezența și cu accept scris a tatălui. Am discutat povestea cu Hideg și am înțeles că domnul acesta a umblat după el vreo 7 luni, prin prieteni comuni, și că l-a întâlnit când ieșea dintr-un restaurant. I-ar fi întins mâna lui Hideg și i-ar fi spus că știe despre cazul lui, Coldea susținând că are martor pe cel care l-a condus. O altă chestiune pe care am încercat să mi-o lămuresc este povestea cu acel domn Tocaci. Am înțeles din discuția cu domnul Coldea că pe ăla l-a văzut abia la audieri. Am rămas uimit. Coldea a mai spus că el, ca ofițer, are încredere în statul de drept român. Acesta a fost dialogul. I-am spus că i s-a creat această imagine că dumnealui conduce România. A zis: ‘Ori conduc România, și atunci sunt de neatins, inclusiv de DNA; ori n-o conduc, și atunci…’. Mi-a spus că nici nu știe despre o parte dintre personajele implicate. A zis că pe Nicușor Dan l-a văzut de câteva ori, spre exemplu.

A rămas că în momentul în care se decide, mă anunță. Eu cred că trebuie un interviu, e dator să dea un interviu, pentru că e vorba de imaginea publică a SRI, de imaginea ofițerului de informații. În legătură cu dosarul, dumnealui este dator să dea un interviu și pentru că, din 2017, când a plecat, s-a adunat o serie întreagă de lucruri. Domnia sa susține că până când nu termină acest proces, nu poate. Eu cred că principiile statului de drept și ale corectitudinii trebuie să funcționeze și în cazul dușmanului. De ce? Pentru că eu, dacă nu le respect, și, de dragul de a doborî un dușman, folosesc lucruri incorecte, eu sunt incorect. Eu cred că avem de-a face cu o hăituire, așa cum a fost și pe vremea binomului, adică victima este chemată la DNA și după aceea urmează o tocare a ei și a imaginii publice a ei de o parte a presei.”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.

Amintim că Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost pus sub control judiciar, la fel și fostul general SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăila.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.