Iluminatul public din Iași va fi modernizat! Firmele înscrise la licitație vor 6,3 milioane de euro

de: Ciprian Boaru
04:00, 20 mai 2020

Modernizarea iluminatului public din Iași va fi realizată cu ajutorul fondurilor europene. Lungimea sistemului este de 75 de kilometri. La licitație, mai multe firme au depus oferte, valoarea estimată a contractului fiind de 6,3 milioane euro. Lucrările trebuie realizate în termen de 7 luni. Stâlpii de iluminat de pe șoseaua Arcu vor fi dotați cu panouri fotovoltaice. Primăria a semnat alt contract pentru delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public

Municipalitatea pregătește lucrările de modernizare a iluminatului public din Iași. La finalul săptămânii trecute, muncipalitatea a organizat o licitație pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și eficientizarea rețelei de iluminat public. Procedura are o estimare bugetară de 17.634.613 lei, fără TVA, aproape 6,3 milioane euro. Investiția este susținută prin intermediul fondurilor europene. Licitația a trezit interesul mai multor firme: Amiras C&L Impex SRL, Flash Lighting Services SA, Elba Com SRL, Luxten Lighting Company SRL, Euro-Adit Service SRL, Telekom România Communications SRL, Energo Esco SA, Electrogrup SRL – Global Tech Xpert SRL, Electroconstrucția Elecon SRL – Adrem Invest SRL. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare.

Modernizarea iluminatului public se va realiza pe o lungime de 75 de kilometri

Conform caietului de sarcini, modernizarea iluminatului public din Iași se va realiza pe o lungime de 75 kilometri. Firmele câștigătoare trebuie să execute lucrările în termen de 7 luni de la semnarea contractului. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic și moral cu unele noi, performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune, alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren. Nu în ultimul rând, stâlpii de iluminat de pe șoseaua Arcu vor fi echipați cu panouri fotovoltaice.

Sistemul de iluminat public este subdimensionat

Anterior acestei licitații, municipalitatea a comandat un studiu de fezabilitate, care a fost realizat de o firmă specializată. S-a constatat că sistemul de iluminat din Iași trebuie modernizat, fiind identificată o serie de defecțiuni.

„Mare parte din instalațiile de alimentare cu energie electrică a iluminatului public au o vechime foarte mare, sunt subdimensionate și prezintă multe defecte datorită perioadei îndelungate de funcționare, existând necesitatea înlocuirii acestora. Punctele de aprindere ale iluminatului public sunt echipate cu tehnologii vechi, aprinderea/stingerea iluminatului public efectuându-se cu ceasuri programatoare și comenzi la distanță între punctele de aprindere, fiind necesară ajustarea manuală periodică a orelor de aprindere/stingere a iluminatului public, existând neconcordanțe între perioada de funcționare a iluminatului public și necesitatea aprinderii/stingerii iluminatului public”, sunt concluziile din studiul de fezabilitate.

Iluminatul public a fost concesionat pe o perioadă de trei ani

La finalul anului trecut, Primăria Iași a lansat procedura pentru delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public. Patru firme au depus oferte: Luxten Lighting Company SA, Flash Lighting Services SA, Elba Com SA, asocierea Urbioled SRL – Amper Grup SRL. Municipalitatea a stabilit o valoarea a procedurii de 22,5 milioane de euro, fără TVA. Firma câștigătoare a fost desemnată Flash Lighting Service SA. Societatea este obligată să administreze sistemul de iluminat, să intervină când este cazul, pentru reperații curente etc. Sistemul de iluminat este compus din 2.488 stâlpi stradali, 4.742 stâlpi tip parc, 11.898 corpuri de iluminat stradale, 5.939 corpuri de iluminat tip parc, 947 corpuri de iluminat arhitectural, 1.233 ornamente pentru iluminat festiv. La un moment dat, procedura a fost blocată de o contestațieînregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), dar care a fost respinsă.