Iluminat festiv, doar în centrul Iașului. Primăria spune că nu are bani și pentru celelalte cartiere

de: Paula IANUȘ
02:00, 02 dec. 2024

În fiecare an, sărbătorile de iarnă aduc cu ele farmecul luminilor festive, dar și nemulțumirile ieșenilor din cartierele periferice ale Iașului. Deși toți ieșenii contribuie la bugetul local prin taxe și impozite, doar cartierele centrale sunt împodobite cu lumini spectaculoase.

Cartiere ieșene, lipsite de iluminat festiv: Taxe plătite de toți, beneficii doar pentru unii

În Iași, iluminatul festiv și Orășelul Copiilor se vor deschide începând cu data de 1 decembrie 2024. Locuitorii cartierelor mai îndepărtate, care plătesc aceleași taxe ca cei din centru, nu au aceleași beneficii. Există o limitare a iluminatului festiv doar în zonele cele mai populate.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași susțin că vor extinde iluminatul festiv în cartierele periferice atunci când vor interveni și asupra iluminatului public din acele zone.

„Mai este de lucru, în anumite zone, cu iluminatul festiv și vor fi aprinse etapizat. În zona Păcurari și în zona Alexandru Cel Bun mai sunt de montat. Noi n-am mai făcut o extindere a iluminatului festiv pentru că ar fi presupus costuri suplimentare și am luat în calcul să montăm iluminatul festiv doar în zonele cele mai populate. O să analizăm posibilitatea de a pune iluminat festiv și în zonele mai periferice. În funcție de modul în care vom moderniza și iluminatul public pe care îl vom extinde, vom lua în calcul să extindem și zonele de iluminat festiv pentru sărbători”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Menționăm că reporterii BZI l-au sunat și pe primarul Iașului, Mihai Chirica, însă acesta nu a răspuns apelurilor.

O pensionară din cartierul Tătărași, care locuiește pe strada Ion Creangă, și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa decorațiunilor festive din zonă.

„Locuiesc în Tătărași, pe strada Ion Creangă, mă uit în jur și nu simt că ar veni sărbătorile. Mai ales noi, cei bătrâni, ne bucurăm de lucrurile astea simple. Mă gândesc că dacă alte zone din oraș pot fi iluminate așa frumos, am merita și noi puțină atenție din acest punct de vedere. Nu trebuie să fie totul împopoțonat, dar măcar așa, câte o luminiță, două, pe ici, pe colo”, a spus E.O., o pensionară din cartierul Tătărași.

Brazi împodobiți de sărbătoare vor fi plasați în mai multe cartiere din Iași

Cu toate că decorurile și luminile festive nu vor fi prezente în toate cartierele din Iași, un număr ridicat de brazi vor fi împodobiți și distribuiți în oraș. Brazii mari sunt în număr de 10, iar cei mici ajung la aproape 700-800 de bucăți. Procesul de montare și împodobire al brazilor nu este finalizat în totalitate, fiind, până acum, amplasați aproximativ 400 de brazi.

„Noi ne ocupăm de partea de montare a brazilor, de decorarea lor, mai puțin de cele din Piața Unirii. Realizăm montarea brăduților și vegetației în ronduri, parcuri, squar-uri, instalarea electrică pe acestea, instalațiile luminoase pe vegetație. Brazii mari din cartiere, i-am montat, urmează să-i împodobim și va dura puțin acest proces. Acești brazi mari sunt în următoarele zone: pe pietonal, Piața Unirii, Grădina Copou, Parcul Expoziției, Esplanada Mimoza, Alexandru Cel Bun, Dacia, Nicolina și Esplanada Oancea. Brăduții mici vor fi montați în rondul din Podul Roș, lumini festive vor fi în Podul de Piatră, la Agronomie, și nu numai acolo. Pe pietonal am și dus deja 400 de brazi în ghiveci, care urmează să fie decorați cu luminițe. Totalul brazilor mari din cartiere este de 10. Brazii mici vor fi în număr de aproximativ 700-800. Brazii sunt montați în aceleași locuri de 10 ani de zile. Sunt locuri tradiționale unde se montează acești brazi, prin Direcția Tehnică Iași”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice.

În Iași, iluminatul festiv din zonele centrale va fi deschis de Ziua Națională a României. Ieșenii din zonele periferice care plătesc taxe și impozite la primărie nu vor beneficia, în cadrul sărbătorilor de anul acesta, de decorațiuni în cartierele lor.