Iluminat arhitectural pe clădirea Primăriei. Jumătate de milion de lei pentru spectacolul de lumini

de: Vlad Rotaru
04:00, 28 oct. 2019

Municipalitatea ieșeană este gata să pună la bătaie aproape jumătate de milion de lei pentru a realiza iluminat arhitectural pe clădirea proprie. Proiectul va fi discutat în plenul ședinței Consiliului Local din cursul acestei săptămâni. Conform documentației, proiectul ar urma să fie gata în circa cinci luni. Din acestea, două luni ar fi partea de montaj al instalațiilor.

„Palatul Roset-Roznovanu este un monument de arhitectură impresionant prin somptuozitate și prin fastul interioarelor. A fost construit în deceniile 7 – 10 ale sec. XVIII-lea și restaurat între anii 1830 și 1833. Clădirea adăpostește actualul sediu administrativ al Primăriei municipiului Iași, este un imobil de referință a urbei. Având în vedere exemplele pozitive și aprecierile vizitatorilor față de iluminatul arhitectural de la Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea «Sfinții Trei lerarhi» din Iași, Palatul Culturii, Universitatea «Alexandru loan Cuza» și alte obiective culturale, municipiul Iași consideră necesară realizarea investiției privind iluminatul arhitectural pentru Palatul Roznovanu”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de municipalitate. Șefii administrației locale au explicat și de ce au decis să facă acest proiect.

„Acest proiect contribuie la creșterea gradului de confort oferit cetățenilor municipiului, cât și pentru promovarea localității, prin creșterea numărului de vizitatori ce vor putea admira Palatul Roznovanu și de petrecere a timpului liber. Iluminatul arhitectural și-a depășit rolul de a oferi vizibilitate și siguranță, devenind o componentă esențială în planul de dezvoltare a unui oraș și o metodă excelentă de a dezvălui lumii întregi istoria și identitatea unei comunități. Proiectul privind iluminatul arhitectural al Palatului Roznovanu devine important pentru întreaga comunitate prin prisma următoarelor perspective: – culturală, susținând identitatea unică a orașului, – economică, prin creșterea gradului de atractivitate a zonei ca și destinație turistică și de business. Apare și componenta socială, ce implică comunitatea locală în redescoperirea valorilor”, se mai arată în proiectul de hotărâre