Ilegalități pe bandă rulantă la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi! Şefii de secţii şi asistenţii medicali şefi, puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare!

de: Redacția BZI
02:00, 30 ian. 2023

La Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, ilegalităţile se ţin lanţ. Astfel, în urma unui audit intern, care a avut loc în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, s-a confirmat că șefii de secţii şi asistenţii medicali şefi au fost puși pe funcții cu încălcarea gravă a legislației în vigoare

Reporterii BZI au atras atenţia în articolul „Situație halucinantă la Spitalul «Socola»! 13 șefi de secții, puși pe funcții cu încălcarea gravă a legii!” că dr. Cristina Dobre, managerul unităţii medicale, a prelungit, în mod ilegal, contractele de administrare ale tuturor celor 13 șefi de secții, începând cu data de 8 aprilie 2022 până la ocuparea funcției prin concurs. A fost încălcată, astfel, Legea 70/2022, care prevede că numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de alertă.

 Cu grava încălcare a legislației în vigoare a fost desfășurat şi concursul pentru ocuparea posturilor de asistent medical principal şef. Deși este o funcție de conducere, în urma probei scrise au fost declarate admise cinci persoane care au obținut sub 70 de puncte. Astfel s-a încălcat Hotărârea 286 din 23 martie 2011, institutul organizând concursul de angajare după legii proprii, neștiute de nicio altă unitate medicală din România.

Toți șefii de secție de la „Socola” au puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, spital aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a prelungit toate contractele de administrare a şefilor de secţii, începând cu data de 8 aprilie 2022 până la ocuparea funcţiei prin concurs. Trebuie precizat că, în anul 2020, contractatele de administrare au fost prelungite în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, la articolul 11 se prevedea că

„numirea în cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă. Numirea în cadrul unităților aflate în subordinea sau în coordonarea Ministerului Sănătății se face prin act administrativ al conducătorului instituției sau al unității angajatoare, cu încadrarea în limita numărului maxim de posturi aprobate de către ordonatorul principal de credite prin statul de funcții și încetează de drept la cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă”.

Dr. Cristina Dobre a prelungit de două ori contractele de administrare în temeiul articolului 185 din Legea 95/2006:

„Contractul de administrare poate fi prelungit la expirarea acestuia pe o perioadă de trei luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcției”.

Prin Legea 70/2022 s-a prevăzut că numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării acesteia.

Deşi starea de alertă în România a încetat în data de 8 martie 2022, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a prelungit contractele de administrare a şefilor de secţie începând cu data de 8 aprilie 2022. Astfel a fost încălcată legislația în vigoare, numirile interimare în funcția de șef de secție făcându-se la 30 de zile de la încetarea stării de alertă și pe o perioadă nedeterminată, până la ocuparea prin concurs a funcției, nu pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, așa cum prevede legea.

Această decizie a afectat grav bugetul unității medicale, deoarece, în cazul medicilor șefi de secție, care au integrare clinică (sunt angajați cu jumătate de normă), veniturile încasate în mod ilegal au crescut cu 7.500 de lei net pe lună. Medicii care au beneficiat de acest spor salarial în mod fraudulos sunt prof. dr. Cristian Ștefănescu, conf. dr. Andreea Silvana Szalontay, conf. dr. Romeo Dobrin și conf. dr. Șerban Turliuc.

În schimb, medicii șefi de secție, care au contract de muncă cu normă întreagă, ca urmare a prelungirii numirii interimare ca șefi de secție, au primit 5 la sută în plus la salariul de bază.

Institutul „Socola” are propriile legi după care organizează concursurile de angajare

Cu grava încălcare a legislației în vigoare a fost desfăşurat şi concursul pentru ocuparea posturilor de asistent medical principal şef

În luna august a anului 2022, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi a organizat un concurs pentru ocuparea a patru posturi vacante de asistent șef. Proba scrisă a concursului a avut loc în data de 16 august 2022, rezultatele fiind afișate pe 17 august 2022. Cel mai bun rezultat, 59 de puncte, a fost obținut de Mihaela Radiana Apostol, care a candidat pentru postul de asistent medical şef la Secţia de Psihiatrie VIII acuţi.

Comisia de concurs a declarat admiși, la proba scrisă, cinci candidați care au obținut peste 50 de puncte, fără a se ţine cont că postul de asistent medical șef este unul de conducere, iar candidații ar fi trebuit să obțină minimum 70 de puncte pentru a fi declarați admiși.

Deşi în articolul 185, aliniatul (2) din Legea 95/2006 se specifică faptul că

„în spitalele publice, funcţiile de şef de secţie, şef de laborator, asistent medical şef sunt funcţii de conducere şi vor putea fi ocupate numai de medici, biologi, chimişti şi biochimişti sau, după caz, asistenţi medicali cu o vechime de cel puţin cinci ani în specialitatea respectiv”, în anunțul de concurs nu s-a specificat că postul de asistent medical șef este unul de conducere, întregul concurs de angajare desfășurându-se ca și cum ar fi fost vorba ocuparea unor posturi de execuție.

Astfel, s-a încălcat Hotărârea nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului plătit din fonduri publice, unde se arată că pentru a promova proba scrisă, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere, sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte. Cum niciun candidat nu a obținut 70 de puncte la proba scrisă, comisia de concurs trebuia să-i declare pe toți respinși, iar concursul trebuia reluat.

De asemenea, ilegal este și faptul că niciun asistent șef din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași nu a depus niciodată declarație de avere și de interese așa cum îi obligă Legea 176 din 1 septembrie 2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere din partea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași legat de şefii de secţie şi asistenţii şefi puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare, însă nu au primit un răspuns până la încheierea ediţiei.