Ilegalități în Primăria Iași pentru blocul lui Dumitru Constantinescu, patronul Spitalului „Elytis”! Șmecherie cu două terenuri în centrul orașului – FOTO
Primăria Iași a eliberat autorizația de construire pentru afaceristul Dumitru Constantinescu, deși avizele erau eliberate pentru o parcelă de teren, nu pentru două. Acesta este și motivul pentru care judecătorii au anulat autorizația de construire pentru un bloc de locuințe colective în apropiere de centrul orașului
Proiectul imobiliar al lui Dumitru Constantinescu, patronul Spitalului „Elytis”, a fost avizat ilegal, prin complicitatea funcționarilor din Primăria Iași. Investiția a fost anunțată pe stradela Perju, nr. 2, chiar în vecinătatea spitalului, foarte aproape de zona centrală a Iașului. Conform autorizației de construire ce a fost emisă în ianuarie 2020, urma să fie ridicat un bloc cu regimul de înălțime D+P+3E+Eth. În autorizația de construire erau menționate un POT (procent de ocupare a terenului) de 47,08 la sută și un CUT (coeficient de utilizare a terenului) de 2,34. Rezulta o suprafață desfășurată a clădirii de 1.084 de metri pătrați.
Afaceristul intenționa să amenajeze 12 apartamente, 8 cu două camere și 4 cu o cameră. În 2020, afaceristul a pornit șantierul, dar lucrările au fost sistate după ce vecinii din blocul alăturat au contestat proiectul. Mai precis, au cerut anularea autorizației de construire la Tribunalul Iași. În martie 2022, judecătorii au decis anularea autorizației. Proiectul a fost inițiat prin intermediul societății Publiconstruct SRL, unde Dumitru Constantinescu deține majoritatea părților sociale. Și în zona Bucium locuitorii s-au revoltat din cauza investitorilor imobiliari.
Ilegalitățile din Primăria Iași pentru blocul lui Dumitru Constantinescu, observate de judecători
Magistrații au desființat autorizația lui Dumitru Constantinescu după ce au observat că există o suprafață suplimentară de teren. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat prin HCL nr.18/2010 pentru suprafața de 463 de metri pătrați. Suprafața este completată de alt teren de 219 metri pătrați, identificat pe stradela Trecătoarea, ce urma să fie folosit pentru acces auto și pietonal. Autorizația de construire includea ambele terenuri, deși Hotărârea de Consiliu Local din 2010 făcea referire doar la terenul de 463 de metri pătrați. Mai mult, cele două terenuri beneficiau de certificate de urbanism diferite, emise în 2017 și 2019. S-a mai dovedit că afaceristul a venit cu avize pentru terenul de 463 de metri pătrați, cu acces de pe terenul menționat, conform planului de situații, dar la autorizație a apărut alt plan de situații, diferențele fiind evidente.
„Cu privire la criticile de nelegalitate ale reclamanților, instanța arată că în cauza de față este de necontestat că autorizația de construire a fost eliberată pentru două parcele de teren alăturate: parcela cu nr. cadastral 148425 ( pentru terenul de 463 mp) pentru care s-a emis certificatul de urbanism nr. 2668, din 11.08.2017, și parcela cu nr. cadastral 125730 ( pentru terenul 219 mp) pentru care s-a emis certificatul de urbanism nr. 2272, din 11.07.2019, lucrările de construire urmând a fi efectuate pe ambele parcele în considerarea regimului tehnic stabilit prin PUZ aprobat de Consiliul Local Iași prin Hotărârea nr. 18/2010. Deşi prin ambele certificate de urbanism au fost solicitate, în mod distinct, aşa cum s-a arătat anterior la analiza conţinutului celor două certificate de urbanism, avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura: „alimentare cu apă, cu energie electrică, termică, gaze naturale, telefonie, salubritate (…) cererile și documentațiile pentru avize, precum și avizele ce au stat la baza emiterii autorizației de construire nr. 70/27, din ianuarie 2020, cu excepția avizului emis de Biroul Rutier al Poliției Municipiului ce se referă doar la terenul în suprafață de 463 mp, nu și la cel de 219 mp”, se arată în motivarea instanței.
Contactat telefonic, Dumitru Constantinescu nu a comentat decizia judecătorilor. În edițiile trecute ale BZI, a fost prezentat cazul afaceristului Michael Nseir care a construit ilegal în zona Bucium.
Contestatarii bănuiau că Dumitru Constantinescu vrea să extindă Spitalul „Elytis”
Printre reclamanții care au reușit să obțină victoria de la Tribunalul Iași se numără Silvia Bucevschi, managerul Twinkle Star, la care se mai adaugă Alexandra Apostoaie, Lucian Jantea, Răzvan Dumitru Mihăilescu Țibichi, Claudiu Moisuc, Constantin Timofte și Viorel Dan Cionca. Aceștia au declarat în instanță că afaceristul intenționează să extindă spitalul.
„Reclamanții au arătat că societatea a obținut autorizația menționată în vederea construirii unei locuințe D+P+3E+Eth la adresa din Iași, chiar în vecinătatea blocului de locuinţe al reclamanților, situat în Iaşi, str. Gh. Săulescu, nr. 43. Totodată, aceste locuinţe se află în aproprierea Spitalului «Elytis», fiind, de altfel, construit chiar de către proprietarul acestui spital, motiv pentru care au serioase motive să se suspecteze că, în realitate, se tinde spre o extindere a unității sanitare, spre integrarea noii construcții în structura spitalului”, se mai arată în motivarea judecătorilor.
După anularea autorizației, Dumitru Constantinescu a declarat pentru BZI că a renunțat la proiect. Ba mai mult, ar fi achiziționat altă suprafață de teren, iar amplasamentul ar fi ajuns la aproape 1.800 de metri pătrați. Deși a anunțat că va relua procedurile pentru alt proiect, procesul dintre părți continuă la Curtea de Apel Iași, termenul de judecată fiind stabilit pentru data de 11.10.2022. Rămâne de văzut dacă ilegalitățile din Primăria Iași pentru blocul lui Dumitru Constantinescu îi vor determina pe judecători să ofere o decizie definitivă.