Îl vedeți? El este ceasornicarul medicilor din Iași! Prin mâinile sale au trecut bijuterii de zeci de mii de euro. „Rolex” sau „Patek Philippe”, printre mărcile preferate de bogații din spitale

de: George Popa
02:00, 20 oct. 2021

Mihai State, în vârstă de 67 de ani, unul dintre cei mai vechi ceasornicari ai Iașului, povestește despre medicii și colecționarii care îi trec pragul pentru a-și repara sau verifica ceasurile care sunt estimate la zeci de mii de euro. Ceasornicarul spune că de-a lungul timpului a reparat ceasuri extrem de scumpe. Mărci precum „Rolex” sau „Patek Philippe” i-au trecut prin mână, iar proprietarii nu au fost dezamăgiți de „serviciile” bărbatului

Un bărbat pe nume Mihai State este poate unul dintre ultimii ceasornicari ai Iașului. Bătrânul ceasornicar ieșean își desfășoară activitatea într-un atelier modest de pe bulevardul Ștefan cel Mare, acolo unde repară ceasuri de o viață. Acesta spune că nu mai este la fel ca pe timpuri, când lumea venea mult mai des în atelierul său pentru a-și repara ceasurile. Ceasornicarul povestește cum a reparat ceasurile unor mari medici din Iași. Ceasuri precum „Rolex”, „Omega” sau „Patek Philippe”, estimate la câteva zeci de mii de euro, au ajuns în atelierul ceasornicarului pentru a fi reparate sau pentru o simplă revizie.

În funcție de complexitatea mecanismului, prețul cerut pentru serviciile oferite de ceasornicar variază de la câteva zeci de lei până la 1.000 de lei. Colecționarii sunt în general persoane pretențioase, care țin foarte mult la ceasurile lor. De aceea, spune Mihai State, este important să le ofere o atenție deosebită acestor clienți pentru a pleca mulțumiți din atelierul său. Cu toate acestea, bătrânul ceasornicar recunoaște că uneori i-a fost imposibil să repare anumite ceasuri din cauză ca nu dispunde de echipamentele necesare.

Tinerii sunt din nou interesați de ceasurile vechi

Ceasornicarul Mihai State povestește cu bucurie că din ce în ce mai mulți tineri sunt din nou interesați de serviciile sale. Mihai State a povestit cum tinerii vin la el cu ceasuri vechi primite moștenire și vor să le repare, spunând că au valoare sentimentală.

„Ceasurile aduse de tineri nu sunt de la firme consacrate, acestea provin de la firme vechi, majoritatea rusești, ceasuri așa cum se purtau pe timpuri. Însă mă bucur să vad că tinerii le aduc la reparat în loc să le arunce printr-un sertar și să uite de ele”, adaugă Mihai State.

Acesta mai povestește cum unul dintre tineri a adus în atelierul său un ceas de peste 100 de ani. Ceasul cu pendul de la firma „Gustav Becker”, una dintre firmele consacrate de ceasuri, a avut nevoie de o revizie înainte să ajungă înapoi pe peretele din casa tânărului. Ceasul cu pendul al tânărului provine de la bunicul său și este o moștenire de familie cu o mare semnificație sentimentală, conform ceasornicarului.

De unde a pornit pasiunea ceasornicarului ieșean

Mihai State s-a născut în Țuțora, un sat de lângă Iași.

„Încă din copilărie, de când eram la școală, îmi plăcea să repar ceasuri, să fiu migălos”, a povestit Mihai State.

Acesta a venit la Iași la vârsta de 14 ani, pentru a începe liceul. Ulterior, după finalizarea studiilor, a susținut un examen și a fost acceptat la fabrica de ceasuri de la Arad, acolo unde a reușit să se perfecționeze și să aprofundeze cunoștințele dobândite până atunci. După trei ani de studiu la Arad, Mihai State s-a întors în Iași, unde s-a angajat ca ucenic la atelierul unui ceasornicar evreu de la care „fura” meserie. Mihai State practică această meserie încă din anul 1969, și în ziua de astăzi, chiar dacă a ieșit la pensie de mai bine de doi ani, bătrânul ceasornicar mai poate fi găsit în atelierul de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

„Trebuie să îți placă și să ai răbdare să faci această meserie, că dacă nu, trebuie să te lași de meseria asta definitiv”, a mai spus Mihai State.

Acesta are doi băieți pe care a vrut să îi învețe meseria de ceasornicar, însă aceștia și-au ales alte drumuri, unul lucrează în IT, iar altul face monumente funerare. Un alt meșter bătrân din Iași își desfășoară încă activitatea în atelierul său.

Câți clienți mai are astăzi ceasornicarul

Bătrânul ceasornicar își amintește că acum 30-40 de ani programa clienții chiar și peste 6-7 zile, pentru că era foarte ocupat.

„Acum, numărul clienților a scăzut considerabil, însă nu mă plâng, este bine atât timp cât încă îmi mai intră oameni în atelier”, a mai adăugat ceasornicarul Mihai State.

Acum, mai mult ca niciodată, ceasornicarul zice că trebuie să își păstreze clienții și să ofere servicii de calitate pe cât posibil.

„Clientul vine o dată și dacă nu e mulțumit de servicii, nu mai vine niciodată și mai spune și la alții”, a mai adăugat Mihai State.

Bătrânul ceasornicar mai povestește cum a reparat ceasuri de mii de euro aduse de colecționarii și medicii ieșeni. Acesta recunoaște că nu a reușit mereu să repare toate ceasurile care i-au fost aduse. Cu toate că a reparat ceasuri scumpe, cum ar fi „Omega”, „Rolex” sau „Patek Philippe”, uneori a dat greș, nu neapărat din lipsă de cunoștințe, cât din lipsa uneltelor și a echipamentelor necesare. Acesta susține că degeaba ai diploma fabricii de ceasuri din Elveția dacă nu ai uneltele necesare.

„Un strung bun costă aproximativ 5.000-6.000 de euro”, a mai adăugat Mihai State, bătrânul meșter.

Ceasornicarul a învățat în timpul uceniciei și mai ales în fabrica de ceasuri de la Arad să mai facă anumite componente de ceasuri cum ar fi un ax sau un dinte, doi, la o roată, dar mai mult nu poate face, deoarece nu are echipamentul necesar. Prețurile cerute pentru reparația unui ceas sau revizia acestuia sunt cuprinse între 6 lei și 1.000 de lei în funcție de problemă și de complexitatea mecanismului ceasului. Un alt bătrân cizmar din Iași este mândru de meseria pe care o are.