Igor Dodon, pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova
Igor Dodon, preşedintele în funcţie al Republicii Moldova, considerat prorus, se află pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 40,9% din voturi, urmat de Maia Sandu, liderul formaţiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), conform unui sondaj de opinie.
În urma sondajului, realizat de Comunitatea WatchDog.md și de Institutul de Politici Publice, Igor Dodon a obţinut 40,9% din voturi, iar Maia Sandu 34,6%.
Renato Usatâi este creditat cu 11,5%, Violeta Ivanov, cu 6,3%, iar Andrei Năstase, cu 2,9%, potrivit site-ului Unimedia.info. Octavian Ţîcu ar fi obţinut 1,7%, Dorin Chirtoacă, 1,3%, şi Tudor Deliu, 0,9%.
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău arată că prezenţa la urne la alegerile din Republica Moldova a fost de 42,7%. Până la ora 21.00 au votat 1.213.737 de moldoveni.
Scrutinul s-a desfășurat în condiții speciale, în contextul pandemiei de coronavirus. Măsura obligatorie a purtării măștii a fost impusă în secțiile de vot, iar măștile au fost puse la dispoziția alegătorilor de către reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.
Igor Dodon şi Maia Sandu urmează să se confrunte în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, care va avea loc pe 15 noiembrie.
Igor Dodon a fost ales președinte în 2016
Câştigarea preşedinţiei Moldovei de către Igor Dodon – deputat, fost ministru şi fost prim-vicepremier – a reprezentat apogeul carierei sale politice, începută în timpul regimului lui Vladimir Voronin, în două guverne succesive. Dodon a plecat din Partidul Comuniştilor și a tranformat PSRM în principalul partid al stângii rusofile din Republica Moldova.
Cine este Igor Dodon
Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova, s-a născut în Sadova, Călăraşi, este căsătorit și are trei copii. Președintele a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat şi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice. Cariera sa a fost una fulminantă, fiind ministru al Economiei în anii 2006-2008 în Guvernul Tarlev. Ulterior, în guvernul Zinaida Greceanîi, Igor Dodon a ocupat funcția de prim-vicepremier.
În anul 2009, în portofoliul său a fost adăugat și funcția de deputat din partea PCRM. De asemenea, acesta s-a reorientat spre un alt partid, alegând Partidul Socialiștilor, pe care l-a și condus, ca urmare a congresului organizat în același an.
Pentru funcția de primar al Chișinăului, Igor Dodon s-a duelat cu Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului din iunie 2011. La acel moment, Chirtoacă a câştigat peste 50 la sută din voturi, iar Dodon, puţin peste 49 la sută. Între 2011 și 2014, Igor Dodon s-a întors împotriva primarului Dorin Chirtoacă și a organizat constant proteste, pentru a cere demisia acestuia. Mai mult decât atât, Dodon nu a renunțat și a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.
Totodată, în luna martie a anului 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului. Apoi, Igor Dodon și-a arătat regretul față de alegerea de a-l vota pe Timofti.
În timpul campaniei sale din 2016, printre numeroase promisiuni, Dodon a spus că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova. Mai mult, referitor la relaţia cu România, Dodon a dezvăluit că îşi doreşte să fie în relaţii bune cu țara noastră, dar va fi categoric „împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova”.