Igiena intimă: 3 acțiuni interzise
Crezând că fac ceea ce trebuie, prea multe femei practică o igienă intimă prea agresivă, folosind produse inadecvate. Iată obiceiurile de evitat și cele de promovat!
Zona ta intimă este afectata? Se simte inflamata sau prea uscata? Multe răni minore ale vulvei sau vaginului rezultă dintr-o obsesie a curățeniei locale sau a utilizării unor produse nepotrivite. Sfaturi din partea doctorului Jean-Marc Bohbot, specialist în boli infecțioase la Institutul Fournier din Paris.
Detoxifiere vaginală
Unele femei simt nevoia să facă o curățare vaginală amănunțită, prin injectare de apă simpla sau amestecată cu un produs antiseptic. Această practică ancestrală este acum condamnată, la fel și cele două moduri recente ale „detoxifierii vaginale” și ale saunei vaginale! Detoxifierea implică introducerea în vagin a unor pliculețe mici de plante, care, potrivit adepților săi, elimină infecțiile și toxinele. Sauna, pe de altă parte, este un tratament specific care constă în așezarea pe „toalete” care degajă vapori de plante, pentru o „curățare” aprofundată.
De ce este o idee proastă?
Vaginul este o cavitate cu putere de auto-curățare. Nu este sterilă, desigur, dar germenii pe care îi conține sunt benefici. Compusă în esență din lactobacili, această microbiotă vaginală constituie o barieră în calea dezvoltării germenilor „răi”. Ne protejează de infecțiile cu transmitere sexuală (inclusiv HIV) și de drojdii sau vaginoză. O toaletă internă sau orice altă practică de „detoxifiere” atacă și destabilizează rolul său de barieră.
Fără instrumente sau orice produs intern, îmi las vaginul să se curete singur!
Nu purtati protejslipuri non-stop
Unele femei adoptă obiceiul de a purta protejslipuri, chiar și în afara menstruatiei. Vor să evite o senzație de „ud” pe care o consideră neplăcută, chiar necurată.
De ce este o idee proastă?
Descărcarea vaginală, numită și leucoree, este perfect normală. Când este puțina, omogena, alba și fără miros, ea inseamna o stare buna de sanatate a vaginului. Se autocurăță și se reînnoiește constant, iar aceste pierderi reflectă acest lucru. Purtarea continuă a protejslipurilor usucă zona intimă, cu riscul de disconfort, mâncărimi și arsuri locale.
O toaletă vulvară externă simplă, o dată sau de două ori pe zi. Și alegem chiloții de bumbac.
Aveți grijă la șervețele, nu la deodorantele intime
Șervețelele pot fi folosite din când în când, atunci când călătoriți sau înainte de un control ginecologic, de exemplu. Deodorantele intime, pe de altă parte, trebuie interzise.
De ce este o idee proastă?
Șervețelele nu sunt dăunătoare ca atare pentru zona noastră intimă, dar nu sunt ecologice, iar utilizarea lor trebuie să fie foarte punctuală. În ceea ce privește deodorantele, acestea ne atacă zona intimă prin prezența perturbatorilor endocrini, iritanți și parfumurilor alergenice. Adesea antiseptice, ele ne destabilizează flora vaginală.
Dacă vaginul se autocurăță, vulva nu. Este necesară efectuarea unei toalete externe, o dată sau de două ori pe zi, cu un produs de igienă adaptat, supraingrătos și cu un pH moale. Atenție: săpunul obișnuit sau gelul de duș sunt prea uscate. Clătiți bine și uscați ușor, dar bine, cu un prosop curat.
Dar igiena masculină?
Bărbatul ar trebui să-și spele penisul cel puțin o dată pe zi, amintindu-și să-și retragă corect glandul, pentru a evita orice macerare la acest nivel. Dacă scalarea nu este necesară în cazul circumciziei, toaleta zilnică nu este mai puțin esențială. Și, spre deosebire de o femeie, poate folosi un gel de duș obișnuit, deoarece zona sa intimă nu riscă să se usuce.