Ieșenii vor să se mute la vile cu piscină și garaj! Specialist: „Vor case ca în Mediterana!” Prețurile cresc dacă suprafața de teren vândută este mai mare!

de: evelina.chitoroaga
02:00, 23 iun. 2021

Cei care aleg să locuiască la case vor să se mute în vile cu piscină, garaj și cu geamuri mari. Chiar dacă numărul ieșenilor care aleg apartamentele spațioase în detrimentul caselor este mai mare, există și clienți care, în ultimii ani, au vrut case în stil mediteranean, conform specialiștilor în imobiliare

Tot mai mulți ieșeni care se mută la case vor să locuiască în vile cu piscină, garaj și geamuri mari. Ieșenii care achiziționează aceste locuințe plătesc minimum 100.000 de euro, dar vilele pot ajunge și la câteva sute de mii de euro. Specialiștii susțin că acești clienți au salarii mari sau afaceri profitabile, motiv pentru care își permit să cumpere astfel de case, în stil mediteranean.

„Există un trend acum, aș putea spune, cu aceste case în stil mediteranean. Clienții vor piscină, garaj, condiții mai bune decât cele pe care le are o persoană care locuiește la casă, dar are doar o mică grădină și ceva gazon. Adică ei sunt dispuși să aștepte mai mult timp să fie finalizată casa, dar să fie așa cum și-au dorit-o. Nu cumpără toată lumea cu credit! Sunt persoane care plătesc cu banii jos, au afaceri profitabile și au venituri suficiente pentru a cumpăra o casă de peste 100.000 de euro”, spune Lavinia Popa, specialist în imobiliare.

Procentul celor care vor să locuiască la case este de 20 la sută, unii dintre aceștia dorind să aibă vile ca pe plajele de la Marea Mediterană. Totuși, în continuare predomină clienții care vor apartamente spațioase, fiind vorba aici despre un procent de 80 la sută.

De exemplu, o casă la Valea Lupului ajunge să coste și 330.000 de euro

Specialiștii în imobiliare spun că unii clienți vor aceste case în stil mediteranean, însă uită că, în Iași, clima nu este ca la Marea Mediterană.

„Vor case ca în Mediterană, aproape de oraș, cu geamuri mari. La noi e mai dificil cu astfel de case, nu se prea poate, pentru că e rece în mare parte din an. E clar că persoanele care vor să locuiască în astfel de case au venituri consistente pentru a le putea plăti și întreține, deoarece, la o casă, în mod normal, trebuie să văruiești în interior și la exterior de două ori pe an. De exemplu, unele persoane preferă case de 100.000 de euro la care fac investiții continuu, iar altele vor apartamente spațioase, de 100.000 de euro, unde nu mai fac investiții cel puțin câțiva ani”, susține Mila Ursache, specialist în imobiliare.

Aceasta explică faptul că mai mulți factori contribuie la prețul final al unei case.

„Prețurile depind acum foarte mult de teren, canalizare, anul construcției, poziție, mijloacele de transport din zonă, compartimentarea casei. Nu sunt aceleași prețuri pentru același cartier. De exemplu, o casă din Valea Lupului de 100 de metri pătrați costă 330.000 de euro cu 1.700 de metri pătrați, deci contează terenul, iar una în zona Popas Păcurari, la mică distanță, cu 250 de metri pătrați locuibili și 700 de metri pătrați teren, costă 180.000 de euro”, mai spune Mila Ursache. Totuși, prețurile caselor din Iași au „explodat” în plină pandemie de COVID-19.

Mila Ursache, specialist în imobiliare: „Să locuiești acum la o casă este foarte scump!”

Specialiștii în imobiliare mai spun că ieșenii care locuiesc acum la casă își permit cheltuielile anuale.

„Cei care vor piscină trebuie să aibă terenul suficient de mare pentru asta. Numai pentru săpăturile la piscină trebuie achitate câteva mii de lei. Casele regale, cu bun simț, cu marmură, cu gard de fier forjat sunt căutate de persoanele care își permit. Să locuiești acum la casă este foarte scump! Din păcate, există și situații în care cei care vând casele nu vor să se adapteze la prețurile de azi și nu le vând la prețurile corecte”, mai spune Mila Ursache.

Pe de altă parte, în continuare, apartamentele spațioase predomină în rândul preferințelor clienților.

„Plătesc cu banii jos, pentru că vând apartamentul cu două camere, le mai dau părinții bani și, astfel, cumpără un apartament mai mare. Alții aleg varianta creditului”, susține Ana Maria Roșca, consilier imobiliar.

De remarcat este faptul că prețurile la locuințele din Iași au crescut în ultima perioadă și din cauza scumpirii materialelor de construcție.