Ieșenii vor să investească jumătate de milion de euro în afacerile din mediul rural
Ieșenii au solicitat fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro pentru investiții în mediul rural. Beneficiarii vor să înființeze livezi sau să-și dezvolte afacerile cu bani europeni
Ieșenii au depus proiecte în ultima sesiune deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceștia vor să investească fonduri europene în valoare de 500.000 de euro în domeniul agricol, respectiv în dezvoltarea afacerilor, dar și în sectorul pomicol. Cererile de finanțare au fost depuse în Submăsurile 16.4-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol.
Fondurile alocate acestei submăsuri s-au epuizat, fiind depuse proiecte în valoare de 53 de milioane de euro, fiind înregistrate 242 de cereri. De asemenea, în Submăsura 16.4a-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol s-au depus 70 de cereri în valoare de 15 milioane de euro, sumă mai mare decât cea disponibilă. Noi sesiuni de depunere a proiectelor ar putea fi deschise în această vară. Specialiștii AFIR verifică dosarele depuse anul trecut, când în fiecare lună au fost deschise sesiuni de finanțare.
Ieșenii vor să investească banii europeni în afacerile din mediul rural
Un prim raport de selecție a dosarelor a fost publicat pe site-ul AFIR pentru cererile depuse în Submăsura 6.4-Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Fermierii eligibili la finanțare vor putea semna contractele pentru a primi banii solicitați în perioada 2 noiembrie-1 decembrie 2021. Astfel, SC Olma SRL, din sat Războieni, comuna Ion Neculce, va investi 70.000 de euro în afacere. Un spațiu de producție a sucurilor va fi construit de Ioana Roibu cu fonduri europene în valoare de 65.000 de euro. Dredcom Box SRL, din comuna Rediu, primește 60.000 de euro pentru a achiziționa echipamente de producție în cadrul SC Dredcom Box SRL.
O fabrică de produse cosmetice va fi construită în comuna Holboca, cu 60.000 de euro primiți de Atgaya SRL. Un alt proiect din Iași care vizează investiții în domeniul non-agricol a fost aprobat de AFIR, fiind depus de Ramely SRL, care va investi 60.000 de euro într-o fabrică de producție a mobilierului, din Miroslava.
Tinerii fermieri din Iași vor să devină antreprenori
Cererile depuse de tinerii fermieri sunt analizate în această perioadă. În sesiunea deschisă anul trecut ieșenii care vor să se instaleze ca tineri fermieri au depus 72 de proiecte în valoare de 4 milioane de euro, sumele solicitate fiind cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro. Fondurile au fost epuizate înainte de termen. Tinerii vor să deschidă afaceri în domeniul apicol, legumicol și zootehnic.
După ce semnează documentul de finanțare cu AFIR, instituția virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă beneficiarii îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri în ceea ce privește dezvoltarea fermei în maxim 3 ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare. Tinerii fermieri au demarat investiții în mediul rural cu fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro, în ultimii 3 ani.