Ieșenii vor putea achiziționa din nou, din farmacii, teste rapide pentru depistarea coronavirusului! Medicii infecționiști sunt de părere că acest pas trebuie să fie urmat și de obligativitatea raportării rezultatelor pozitive

de: evelina.chitoroaga
02:00, 06 mart. 2021

Testele rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus pot fi comercializate cu amănuntul în farmaciile comunitare din luna martie 2021. Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că testarea la liber trebuie să se facă doar dacă cazurile confirmate pozitiv sunt raportate către Direcțiile de Sănătate Publică

Testele rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus vor putea fi achiziționate de către ieșeni direct din farmacii. Decizia a fost luată în urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale de către Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România. Concret, aceștia au stabilit că testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 sunt permise pentru a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare. De asemenea, se cere respectarea instrucțiunilor de utilizare ale producătorului. Astfel, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul: „Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie făcută doar de către personal medico-sanitar calificat”.

Persoanele care se testează rapid la domiciliu ar trebui să raporteze rezultatul pozitiv autorităților

Părerile despre comercializarea testelor rapide pentru COVID-19 sunt împărțite. Unii medici sunt de părere că testele sunt folosite pentru anticorpi, nu pentru a stabili un diagnostic precoce. Totodată, aceștia avertizează că poți avea COVID-19, dar testul să nu depisteze, pentru că anticorpii se formeză la o săptămână de la infectare. Pe scurt, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecție. După ce persoana se vindecă, anticorpii, cei care luptă cu virusul, rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, conform unor studii.

Alți medici consideră testele rapide un real ajutor pentru diagnosticarea rapidă și care pot fi urmate, în cazul pozitivării, și de unul PCR, care să întărească diagnosticul. Totuși, mulți ieșeni s-au bazat doar pe simptomatologia COVID-19 pentru a se considera pozitivi sau au făcut un test rapid și nu au raportat autorităților. Din acest motiv, prof. dr. Carmen Dorobăț spune că odată cu vânzarea liberă a testelor rapide trebuie să se impună și raportarea către autorități a cazurilor pozitive, la fel cum s-a procedat și în alte țări.

„Testarea în farmacii trebuie să se realizeze numai cu obligativitatea raportării numărului de cazuri pozitive, astfel încât se se facă o anchetă epidemiologică”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Cum te mai poți testa pentru coronavirus la domiciliu?

Reamintim că, pentru a crește capacitatea de testare la domiciliu, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a înființat 7 echipe formate din asistenți de medicină școlară care recoltează probe la domiciliul persoanelor simptomatice. Acestea solicită testarea pentru COVID-19 prin medicul de familie. Pentru a putea programa pacienții pentru testarea la domiciliu și nu numai, DSP Iași a pus la dispoziția medicilor de familie platforma CAPESARO. Recoltările de probe sunt solicitate atunci când pacienții prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus. În urma realizării unei anamneze, medicul de familie decide dacă solicită în platforma CAPESARO testarea la domiciliu. Aceasta se va realiza ulterior cu echipaje ale DSP Iași sau SAJ Iași. Este obligatoriu ca, până la obținerea rezultatului, pacientul să rămână izolat la domiciliu.