Ieșenii sunt sfidați când contestă afacerile dezvoltatorilor imobiliari! Proiectul afaceristului Cătălin Drăgan intră în Consiliul Local. Se lasă cu reclamații la Prefectură și acțiuni în instanță
Mai mulți ieșeni de pe strada Maior Eremia Popescu au contestat proiectul imobiliar al lui Cătălin Drăgan. Contestațiile au fost tratate la „diverse”, de către reprezentanții Primăriei Iași. Proiectul a fost împins direct pe ordinea de zi a Consiliului Local, ședință ce se va desfășura în cursul zilei de mâine. Proprietarii anunță că vor apela și la magistrați pentru ca proiectul să fie anulat
Mai mulți ieșeni de pe strada Maior Eremia Popescu, din zona Palatului de Justiție, au contestat, în repetate rânduri, proiectul afaceristului Cătălin Drăgan. În ciuda problemelor evidențiate și în cadrul dezbaterilor publice, edilii nu au ținut cont de doleanțele proprietarilor de lângă terenul lui Cătălin Drăgan. În consecință, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local, din data de 24.09.2020. La numerele 33 – 35, dezvoltatorul vrea să construciască o clădire (locuință individuală) cu regimul de înălțime D+P+2E, pe o suprafață de doar 337 metri pătrați. Mai multe neconcordanțe au fost identificate în proiect, încă de la primele consultări publice.
La un moment dat, al doilea etaj era reprezentat de o mansardă. Ulterior, mansarda a fost transformată în etaj. Una dintre problemele cele mai importante este dată de apropierea de blocul 331, cu patru etaje. Terenul lui Cătălin Drăgan este amplasat spre versant, motiv pentru care cele două etaje vor ajunge să umbrească, în totalitate, blocul de locuințe vecin. Proprietarii blocului au mai ridicat problema utilităților prezente pe terenul afaceristului, numărul locurilor de parcare, dar și prezența punctului gospodăresc de colectare a deșeurilor.
Locuința individuală poate fi transformată, în viitor, într-un imobil de locuințe colective
Afaceristul Cătălin Drăgan poate oricând să transforme locuința individuală, în locuințe colective și chiar să obțină o supraetajare. Însă, proprietarii sunt dispuși să meargă până la capăt. Dacă proiectul va fi aprobat în plenul Consiliului Local, aceștia au anunțat că vor ataca legalitatea acestuia la Prefectura Iași. Mai mult, dacă se va elibera autorizația de construire, vor formula o acțiune în instanță pentru anularea documentațiilor. Fostul proprietar al terenului de pe strada Maior Eremia Popescu a intenționat să ridice o clădire asemănătoare cu cea din proiectul lui Cătălin Drăgan. Atunci, vecinii au reușit să blocheze proiectul.
Însă, Cătălin Drăgan a cumpărat terenul, bazându-se și pe cunoștințele din Primăria Iași. Cristina, soția acestuia, este angajată în Palatul Roznovanu. În 2018, terenul de 337 metri pătrați a fost cumpărat de Cătălin Drăgan de la vechii proprietari, Nicolae și Ioana Gherman. Tranzacția a fost finalizată prin intermediul Teomalis SRL, unde Cătălin Drăgan este acționar. Proprietatea a costat 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat. Momentan, afacerea lui Cătălin Drăgan pare să funcționeze.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” vrea să construiască, pe Sărărie, o bază sportivă
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local este prezent alt proiect, ce aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba despre construirea unei baze sportive pe o suprafață de 8.88 metri pătrați, situată la numărul 200. Conform proiectului, sunt propuse clădiri cu 1 și 5 etaje. Procentul de ocupare a terenului este de 70 la sută, cu un coeficient de ocupare a terenului de 1.08. Pe acoperișul clădirii este propusă amenajarea de spații verzi. Locurile de parcare vor fi amenajate la subsolul și demisolul imobilelor.
„Utilizări admise: bază sportivă, terenuri de sport (pentru toate sporturile olimpice – înot, fotbal, gimnastică, tenis, baschet, etc.) cu dotări aferente și spații pentru învățământ superior, bibliotecă, mediatecă, cămine, restaurante, birouri și alte ateliere de întreținere, spații sociale pentru studenți, spații acoperite și descoperite pentru sport și loisir, locuințe pentru profesori și vizitatori, club profesori, comerț, servicii personale, parcaje”, se arată în proiectul de hotărâre.