Ieșenii sunt puși în pericol în stațiile de tramvai. Peronul abia ajunge la o lățime de un metru, iar tramvaiele trec fix pe lângă călători: „Soluții există, doar că este greu de pus în practică” – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 17 ian. 2024

Ieșenii abia găsesc un loc de așteptare în stațiile de tramvai din cauză că sunt foarte înguste. Soluții există pentru a rezolva situația, însă nimeni nu se încumetă să facă vreo modificare

În mod normal, stațiile de tramvai trebuie să aibă o lățime de minim 1,6 m, însă multe nu respectă această prevedere. În orașele din alte țări europene, peroanele sunt foarte largi pentru a asigura confortul și siguranța călătorilor, însă lucrurile stau fix invers în Iași, oamenii se înghesuie ca să fie posibil să treacă tramvaiele.

Ieșenii se înghesuie în stațiile de tramvai

La orele de vârf, călătorii se înghesuie în stațiile de tramvai în așteptarea unui mijloc de transport. Mulți merg direct pe linia de tramvai pentru că nu au pe unde să treacă. Când ajunge și un tramvai în stație, situația este și mai complicată, pentru că oamenii sunt deja înghesuiți în fața ușilor. Există și un risc foarte mare ca tramvaiele să agațe călătorii din stații și să se producă o tragedie. În zonele aglomerate, oamenii stau nemișcați în timp ce vagonul trece chiar prin fața lor.

„Mi se pare impropriu, mai ales când vine un tramvai și coboară oamenii, nici nu ai pe unde să treci, mai este și cineva mai bătrân, cu un baston, abia te poți da la o parte. Cred că ar trebui să mai fie lățite puțin, poate fi și periculos, oamenii trec pe linia de tramvai”, povestește Cristian, un călător de la CTP.

În mod normal, lățimea unui peron trebuie să fie de minim 1,6 m, însă în unele zone abia ajunge la un metru.

„Din păcate, aceasta este situația, în mod normal, peroanele ar trebui să aibă o lățime de 1,6 m, însă nu este peste tot așa. În unele locuri, strada nu ne-a permis și trebuie să facem în așa fel să găsim un consens și pentru călători, și pentru tramvaie, dar și pentru mașini. Amplasarea stațiilor este decisă de către Comisia de Circulație, noi doar avem grijă de ele”, a transmis Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Primăria nu poate face modificări

Problema a fost deja discutată în Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Iași, însă nu s-a luat vreo hotărâre momentan. Modificările ar afecta străzile și trotuarele, iar traficul ar fi îngreunat pentru o perioadă. Astfel, nimeni nu s-a încumetat până acum să facă o modificare.

„Este puțin mai dificil în anumite zone să facem ceva. Peroanele s-au modificat pentru a putea să fie folosite noile tramvaie. Sunt unele zone în care sunt cam înguste, dar e un compromis pe care ni l-am asumat pentru buna circulație în aceste zone. Am mai făcut, în trecut, propuneri pentru modificarea unor stații, însă este mai complicat. Soluții există, doar că este destul de greu să fie puse în practică. De exemplu, cum avem stațiile din zona Nicolina, noi am propus să facem modificări, însă nu am primit avizul de la Mediu, pentru că am fi intrat în spațiul verde.

Oricum trebuie să lățim stația, deci automat intrăm pe o bandă, iar cum nu putem să o anulăm, strada să ocolească stația. Astfel, era nevoie să mutăm trotuarul puțin ca să facem loc pentru două benzi. Vă imaginați câte de dificil ar fi, poate pe viitor să ajungem la anumite soluții”, a precizat Radu Botez, membru al Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei Iași.

Ieșenii se înghesuie în stațiile de tramvai din cauza peroanelor înguste. Zilnic, mulți oameni sunt nevoiți să meargă direct pe linia de tramvai, deoarece nu au pe unde trece.