Ieșenii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Director Casa de Pensii: „Am găsit foarte puține erori”

de: Georgiana TURCU
02:00, 12 nov. 2024

Ieșenii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor, de aceea vin la sediul instituției din Iași pentru a cere lămuriri. Conducerea instituției transmite faptul că sunt puține erori în urma recalculării acestor venituri lunare, iar acestea au apărut la pensionarii cu handicap. Prima etapă a recalculării pensiilor a fost în luna august 2024, iar din septembrie 2024 până în martie 2025 va avea loc a doua etapă a acestui proces de recalculare

Reporterii BZI au stat de vorbă cu pensionarii care așteptau ieri, 11 noiembrie 2024, la rând, în sediul Casei Județene de Pensii Iași. Unii dintre aceștia susțin faptul că le-au scăzut veniturile după recalculare.

„Nu sunt mulțumit! Am un coleg care a făcut facultatea cu mine, el are 300 de lei în plus, iar eu am minus 1.000. Eu am fost artist la operă, mi-au scăzut multe care trebuiau adăugate, precum facultatea pe care nu au luat-o în considerare. De la 5.400 de lei, am 4.400 de lei. Nu sunt deloc mulțumit! Am primit acum 2-3 zile că e calculat bine, dar cred că au zis că e bine fără să mai analizeze. Profesionalismul de care dau dovadă este slab, sau chiar foarte slab. Nu înțeleg cum socotesc ei”, a declarat Virgil Popovici, în vârstă de 81 de ani, pensionar.

Veniturile pensionarilor din Iași pot să crească după recalculare

Potrivit noii legi a pensiilor, este luată în considerare contribuția fiecărei persoane pe parcursul întregii cariere și nu doar pe ultimii ani de activitate. Aceștia trebuie să aducă documente care să dovedească vechimea în muncă și să fie atenți la datele înscrise pe aceste documente. Recalcularea pensiilor, la Iași, se face etapizat. În a doua etapă a recalculării veniturilor pensionarilor, care a început la 2 septembrie 2024 și se va finaliza la 1 martie 2025, sunt analizate dosarele a 9.000 de persoane din județul Iași. Potrivit noii legi a pensiilor, drepturile pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001.

De asemenea, recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau de venituri suplimentare. Recalcularea pensiilor la cerere se va face pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, respectiv adăugarea de venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. În prima etapă a acestui proces, care s-a finalizat în luna august 2024, pensionarilor din Iași le-au crescut veniturile cu 1 până la 5.000 de lei.

Ieșenii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor

O altă pensionară din Iași este nemulțumită de recalcularea veniturilor.

„Nu sunt mulțumită sub nicio formă! Din pensia de zece milioane, mi-au mai luat 130 de lei și nu mi-au dat nicio explicație, nici aici nu ne dă nimeni nici măcar o informație. Am venit și acum o lună, și mi-au zis să aduc acte doveditoare pentru câți ani am lucrat, să aduc acordul global, iar de chemat, nu m-a chemat nimeni ca să mă anunțe de anumite schimbări, a trebuit să vin personal tocmai din Târgu Frumos. Nici acum nu am primit vreo informație. Ei stau două, trei secunde de vorbă cu omul și după te expediază. Părerea mea e că ori nu au școală, ori nu au creier și nu sunt potriviți pentru așa ceva”, a povestit S. B., în vârstă de 63 de ani, pensionară.

Aceleași nemulțumiri are o altă pensionară din Iași.

„Am făcut de vreo lună și ceva, două și nu am primit niciun răspuns. Eu cred că nu e nimeni mulțumit, mie mi-au scăzut din 1.200 de lei, mi-au luat 700 de lei. Nu știu ce să mai zic. Nu-și dau silința să aibă grijă de oameni”, a susținut Lidia Cojocariu, în vârstă de 72 de ani, pensionară.

Un fost profesor din Iași primește o pensie mai mare cu 3.500 de lei, după recalculare.

Conducerea instituției asigură faptul că problemele care reies din recalcularea pensiilor nu reprezintă decât o mică eroare care va fi rezolvată în cel mai scurt timp.

„Am găsit foarte puține erori, iar acestea sunt în cazul persoanelor cu handicap. Calculele sunt corecte! Chiar dacă ei sunt nemulțumiți, este vorba de un calcul matematic corect”, a asigurat Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.

Chiar dacă ieșenii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor, reprezentanții instituției dau asigurări că vor analiza situațiile pensionarilor.