Ieșenii solicită ajutorul Centrului de Soluționare a Litigiilor cu Băncile pentru radierea datoriilor

de: Raluca Costin
02:00, 23 aug. 2022

Ieșenii solicită ajutorul specialiștilor Centrului de Soluționare a Litigiilor cu Băncile pentru radierea datoriilor. Au cerut și trecerea de la ROBOR la IRCC

Tot mai multe persoane din Iași, dar și din alte județe din țară, se află în imposibilitatea plății ratelor la bănci și solicită ajutorul specialiștilor din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Potrivit specialiștilor din cadrul CSALB, de la începutul anului 2022 aceștia au primit 17 cereri de la consumatorii din Iași care le-au cerut ajutorul pentru diverse situații. Astfel, ieșenii au solicitat radierea datoriilor înregistrate la Biroul de Credit al Băncilor. Ieșenii care se află în această situație sunt sfătuiți să se adreseze direct băncilor.

„Avem 5 cereri din Iași. Le recomandăm consumatorilor ca aceste solicitări să le adreseze direct băncilor, deoarece ele nu sunt cereri negociabile, adică nu se poate forma un dosar de conciliere plecând de la o astfel de cerere. În plus, recomandăm consumatorilor să nu apeleze la firme care promit ștergerea înregistrărilor din Biroul de Credit, deoarece aceste firme nu fac decât să se adreseze tot băncilor, însă percep anumite costuri pentru o cerere care poate fi formulată direct de consumatori, fără să plătească nimic”, susține Liviu Fenoghen, director CSALB.

Ieșenii solicită ajutorul CSALB pentru radierea datoriilor

Ieșenii au cerut ajutorul specialiștilor CSALB pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, dar și să le fie restituite anumite sume plătite către bănci. Alți ieșeni au mai solicitat informații de la CSALB în momentul în care au avut probleme cu transferurile bancare. Specialiștii îi sfătuiesc să nu apeleze la amânarea plății ratelor. Până în prezent, nu a fost înregistrată nicio cerere din Iași.

„Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării plății ratelor. În schimb, consumatorii sunt îndemnați să se adreseze băncilor, IFN-urilor și/sau CSALB, dacă întâmpină dificultăți financiare care pot afecta derularea contractelor, pentru a găsi soluții personalizate care să se aplice pe toată perioada derulării creditului”, mai spune Liviu Fenoghen, director CSALB.

Cererea adresată CSALB poate fi completată direct pe site-ul www.csalb.ro, iar concilierea este gratuită. Ieșenii care vor să amâne ratele la bănci trebuie să depună mai multe documente.

A scăzut indicele ROBOR

Cei care au ales deja să amâne ratele la bănci vor plăti mai mult după ce expiră perioada de amânare a plății. Ieșenii plătesc rate mai mari la bănci, după ce indicele ROBOR (n.r. – rata dobânzii la care băncile ce contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contribuitoare) a crescut în ultimii doi ani. Datele publicate de Banca Națională a României arată că indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o scădere, fiind vorba de 7,98 la sută. Evoluția indicelui ROBOR este influențată de mai mulți factori.

Dintre aceștia, cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.