Ieșenii se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei la sediul Primăriei din Valea Lupului
Pe data de 25 martie 2022 ieșenii se pot testa gratuit pentru hepatită, în Valea Lupului, Iași! Toate persoanele interesate sunt așteptate de echipa medicală la sediul Primăriei din Valea Lupului începând cu ora 08:00
Ieșenii pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției virale hepatice, cum ar fi hepatita B sau C . Testarea este asigurată de medicii specialiști din cadrul proiectului LIVERO2-EST. Echipa medicală va ajunge vineri, 25 martie 2022, la sediul Primăriei din comuna Valea Lupului, Iași. Toți ieșenii interesați sunt așteptați începând cu ora 08:00 pentru a se testa, iar campania de screening se va încheia la ora 16:00. Procesul de testare este unul extrem de simplu, deoarce, pentru efectuarea testării, este nevoie de doar două picături de sânge, pacientul fiind înțepat în deget, fără să simtă vreo durere, doar o ușoară ”pișcătură”.
Rezultatul este obținut în câteva minute, iar în funcție de acesta, pacientul poate pleca liniștit acasă, dacă este negativ. La finalul lunii ianuarie 2022, în cadrul proiectului LIVERO2-EST s-au testat 31.202 persoane. S-au depistat 554 pozitivi pentru Hepatita B și 414 pozitivi pentru Hepatita C. Această campanie va continua până în anul 2023, în mai multe orașe din țară și localități din județul Iași.
Toate persoanele ar trebui să profite de testarea gratuită pentru hepatită, de la Valea Lupului, deoarece este o metodă de prevenție
Prevenirea este cel mai bun tratament pentru orice afecțiune și cancerul hepatocelular (CHC) nu este o excepție de la regulă, mai ales având în vedere mortalitatea ridicată. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu alte autorități din domeniul sănătății, a lansat o campanie pentru extinderea recunoașterii și tratamentului VHB cu scopul de a elimina hepatita virală până în 2030. În luna decembrie 2021, o echipă mobilă de medici s-a deplasat în comuna Răducăneni pentru a efectua teste gratuite pentru hepatita B și C, însă localnicii nu au fost bine informați de acest eveniment și cu greu au fost convinși să beneficieze de acest serviciu gratuit.
Ce trebuie să știm despre hepatitele virale A, B ȘI C
Hepatitele virale reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin alterarea funcției hepatice, ca urmare a multiplicării virusurilor în celulele acestuia. Afectarea hepatică este inițial acută, primele 6 luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism și modificând progresiv și variabil arhitectura și funcționalitatea ficatului până la stadii ireversibile.
Afecțiunile hepatice care evoluează peste 6 luni de la momentul infectării se numesc hepatite cronice, iar virusurile ce pot determina aceste boli sunt: virusul hepatitic B (VHB), în asociere sau nu cu virusul hepatitic Delta (D), și virusul hepatitic C (VHC). Virusul hepatitic A (VHA) determină doar hepatită acută, se vindecă în 2-3 luni. Diagnosticul de hepatită acută cu virus hepatic A se pune pe baza manifestărilor clinice și pe baza prezenței în sânge a anticorpilor Ig M anti-VHA. Acest tip de hepatită nu cronicizează și determină protecție imună pentru tot restul vieții. Mâinile murdare, alimentele și apa contaminată reprezintă principalele surse de infecție. Acest virus nu se transmite prin sânge, injecții sau intervenții chirurgicale. Cele mai frecvente căi de transmitere ale virusul hepatitic B sunt: sângele și produsele de sânge infectate, contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată sau transmiterea de la mamă la făt. Factorii de risc pentru infecția cu virus C sunt: contactul intravenos cu ac de seringă infectată, transfuzii cu sânge infectat, droguri administrate intravenos cu ac de seringă infectat, mama infectată ce transmite nou-născutului virusul, efectuarea de hemodializă sau contactul sexual cu o persoană infectată.
Precizăm că testări gratuite pentru depistarea hepatitei, la Valea Lupului, se efectuează și în peste 80 de cabinete de medici de familie din județ.