Ieșenii se pot înscrie în programele Rabla Clasic 2021 și Rabla PLus 2021 începând de astăzi. Primele de casare au crescut, iar mașinile achiziționate prin cele două programe nu pot fi înstrăinate

de: Raluca Costin
02:00, 26 apr. 2021

Înscrierile în programele Rabla Clasic 2021 și Rabla PLus 2021 încep astăzi, 26 aprilie. Persoanele fizice pot merge la producătorii validați pentru a depune documentele de înscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu

Ieșenii pot depune dosarele în programele Rabla Clasic 2021 și Rabla Plus 2021 începând de astăzi, ora 10:00. Persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Suma alocată în cadrul sesiunii de finanțare din 2021 pentru Programul Rabla Clasic este de 440 de milioane de lei, iar în cadrul Programului Rabla Plus, bugetul alocat este de 400 de milioane de lei. Listele cu producătorii care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției www.afm.ro, la secțiunile programelor. În ediția de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări. În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, au fost, de asemenea, majorate.

Ieșenii pot obține o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autoturismului, prin programul Rabla 2021

Astfel, AFM acordă un ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC și un ecobonus în valoare de 1.500 de lei pentru autovehiculele ale căror sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcționare mixt. De asemenea, ieșenii pot obține un ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 lei din prețul total al autovehiculului nou. Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei. Ieșenii au la dispoziție 150 de zile pentru a depune toate documentele necesare obținerii tichetelor.

A crescut valoarea tichetelor acordate prin programul Rabla Plus 2021

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea autoturismului nou. Ieșenii care vor să renunțe la mașinile vechi și vor să cumpere un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, în cadrul programului derulat în acest an a fost majorat cuantumul finanțării pentru motociclete electrice la 5.500 de lei. Astfel, ieșenii care vor să achiziționeze o motocicletă electrică și predau o mașina uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50 la sută din valoarea de achiziție a motocicletei electrice. Ieșenii au la dispoziție 240 de zile pentru a depune toate documentele la AFM. În anul 2020 s-au înscris 13 firme din Iași care au beneficiat de vouchere.

Mașinile achiziționate de ieșeni prin programele Rabla și Rabla Plus nu pot fi înstrăinate

O altă modificare importantă apărută în acest an vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat. De asemenea, a fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții. Ieșenii au achiziționat 46 de mașini noi cu voucherele acordate în programele Rabla și Rabla Plus 2020. Beneficiarii au primit 53 de vouchere în valoare de 885.500 de lei, cu ajutorul cărora și-au cumpărat 46 de mașini noi. O parte dintre mașinile noi pe care le-au achiziționat ieșenii sunt electrice hibrid și pur electrice, fiind vorba de 16 astfel de autoturisme. Suma aprobată pentru aceste categorii de autovehicule este de aproape 600.000 de lei.