Ieșenii se pot angaja la cules de căpșuni. Angajatorii din Finlanda au nevoie de 80 de muncitori necalificați
Persoanele care vor să se angajeze în străinătate, în acest an, au la dispoziție 80 de locuri de muncă în domeniul agricol în Finlanda. Cele mai multe posturi oferite de angajatorii din Finlanda sunt la cules de căpșuni sau legume, iar cei din Norvegia caută muncitori în acvacultură
Ieșenii se pot angaja în Finlanda, la cules de căpșuni. Nu este necesară experiența anterioară, deoarece se oferă instruire la început de sezon. CV-urile se trimit până la începutul lunii iunie 2024. Salariul este conform contractului colectiv de muncă pentru industria din mediul rural, începând cu 1,12 euro/kilogram cules. Ieșenii pot să se angajeze în Finlanda la cules de fructe sau legume. O firmă din această țară caută 70 de muncitori necalificați. Plata se face la kilogram cules, iar datorită tehnologiei, la finalul zilei de lucru, muncitorii pot avea un raport în ceea ce privește cantitatea și banii aferenți pentru aceasta. O condiție obligatorie pentru cei care vor să se angajeze în Finlanda este cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional.
Ieșenii se pot angaja în Finlanda, la cules de căpșuni
Tot în țările nordice, se fac angajări în domeniul piscicol. O firmă din Norvegia angajează 50 de muncitori în acvacultură. Experiența din producția de somon sau alte produse alimentare este un avantaj, dar nu o necesitate. Muncitorii primesc 207,78 NOK pe oră, adică 18,08 euro pe oră. În Spania, se angajează 15 șoferi de camion, cu permis de conducere categoria C+E, plătiți cu 2.300 euro net/lună, dacă nu au experienţă, sau 3.000-3.200 euro net/lună, pentru persoanele cu experienţă. În Letonia, este nevoie de 30 de sudori. P
otrivit anunțului de angajare, se preferă experiență anterioară în domeniul sudurii, cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional, simțul responsabilității față de sarcinile de lucru atribuite. Se lucrează 40 de ore pe săptămână, în ture, lucru de noapte. Salariul este de 1.400-2.000 euro brut/lună. Se fac angajări și în Germania, unde se caută 20 de persoane. Ieșenii se pot angaja ca măcelari, iar salariile ajung la până la 1.200 de euro, lunar. Este nevoie de muncitori în construcții în Austria și Finlanda.
Peste 900 de locuri de muncă vacante în Iași
Persoanele care vor să se angajeze în Iași au la dispoziție peste 900 de locuri de muncă. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași (AJOFM) sunt disponibile 866 de posturi. Cele mai multe oferte sunt pentru muncitori necalificați (92), agent de securitate (60), instalatori instalații tehnico-sanitare și de gaze (63), ingineri pe diverse domenii de activitate (54), dulgheri (34).
Din cele peste 900 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la AJOFM Iași, 166 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer instalații pentru construcții, inginer cai ferate, drumuri si poduri, inginer construcții civile, industriale și agricole, inginer construcții hidrotehnice, inginer îmbunătățiri funciare, inginer horticol, proiectant inginer construcții, proiectant inginer mecanic, proiectant arhitect, economist, medic veterinar, economist etc). Pe de altă parte, ieșenii se pot angaja în Finlanda, la cules de căpșuni.