Ieșenii pot solicita ajutorul Covid-19 în valoare de 4.571 de lei până la finalul lunii martie 2022
Ieșenii care vor să obțină ajutorul Covid-19 în valoare de 4.571 de lei mai pot depune cererile până la finalul lunii martie 2022. Față de 2021, creșterea este de doar 17 lei. Cei care dețin PFA sau sau întreprindere individuală pot primi o indemnizație lunară de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut
Ieșenii pot solicita ajutorul Covid-19 în valoare de 4.571 de lei până la finalul lunii martie 2022. Profesioniștii și PFA-urile pot primi o indemnizație lunară de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.571 de lei dacă se află în situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Beneficiarii acestor ajutoare acordate de stat sunt și din domeniul agricol, fiind vorba de crescătorii de albine, cei care dețin ferme zootehnice, dar și persoanele care exploatează terenuri agricole. Fermierii din Iași au primit aproape un milion de lei în anul 2020. Cererile se depun în acest an la sediul Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale din Iași.
Ieșenii pot cere ajutorul Covid-19 și dacă au afaceri în domeniul agricol
În domeniul agricol au mai fost acordate ajutoare financiare pentru pierderile generate de pandemia Covid-19 crescătorilor de bovine. Sumele plătite către fermierii din Iași de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în anul 2021 au fost în valoare de jumătate de milion de lei. Fermierii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema pentru ajutor Covid-19 pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.
Bugetul național alocat acestei scheme de plată este în valoare de 200 de milioane de lei. Specialiștii susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic.
Programul IMM Invest are succes în Iași
Alt program prin intermediul căruia antreprenorii din Iași au salvat afacerile afectate de pandemia Covid-19 este IMM Invest. În acest an au apărut modificări la IMM Invest, precum majorarea plafoanelor în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate.
De asemenea, garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari. Cei mai mulți bani au fost accesați în 2021 de patronii firmelor din domeniul construcțiilor, transporturilor și serviciilor. Anul trecut au fost acordate 624 de garanții în valoare de 335.560.607 lei. Ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program. Ieșenii au primit în anul precedent ajutorul Covid-19 în valoare de 4.554 de lei, mai mic față de cel acordat în 2022.