Ieșenii pot participa la o nouă expoziție organizată în cinstea învingătorilor romani! Conceptul este inspirat dintr-o expoziție prezentată la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florența!
O nouă expoziție cu tematică istorică va încânta ieșenii, dar nu numai, timp de trei luni. Expoziția intitulată „Imperiul Roman, tehnologia învingătorilor” se adresează tuturor celor pasionați de istorie și de obiecte specifice Imperiului Roman ce sunt reconstituite fidel
O nouă expoziție specială la Iași
În perioada 10 august–10 noiembrie 2022, două dintre sălile Palatului Culturii vor găzdui o expoziție cu totul aparte, piese istorice fiind puse la dispoziția publicului. Expoziția intitulată „Imperiul Roman, tehnologia învingătorilor” a avut succes în Florența, prima oară fiind expusă la Muzeul „Leonardo da Vinci”.
Lucrețiu Bîrliba, unul dintre cei mai apreciați profesori și istorici din Iași, a fost prezent la avanpremiera expoziției, susținând evenimentul.
„Este o expoziție care vizează direct istoria, nu aveam cum să nu ne implicăm, era firesc să organizăm evenimentul. Parteneriatul, concret, se materializează prin consultanță și prin punerea la dispoziție a unor studenți voluntari care să asigure ghidajul, timp de trei luni de zile, cât va dura expoziția.
Expoziția a avut succes în străinătate, asta este una din garanțiile faptului că va avea succes și aici. Dincolo de obiectele pe care urmează ca publicul să le vadă, povestea din spatele acestora ne ajută să înțelegem de ce Roma care s-a constituit pe un teritoriu atât de mare a avut un imperiu ce a durat atât de mult. Totodată, eu cred că această expoziție este utilă, pentru că ne ajută să înțelegem cum a pătruns moștenirea romană în țara noastră și cum a influențat constituirea națiunii.
Expoziția poartă numele de «Tehnologia învingătorilor» și țin să precizez că a fi învingător nu înseamnă doar să câștigi bătăliile, ci să menții pacea și să conservi victoria vreme de mult timp”, a declarat Lucrețiu Bîrliba.
Obiecte cu trecut istoric, admirate de toată lumea
În cadrul expoziției, toate piesele reproduse au ca scop aprofundarea informațiilor legate de istoria celui mai prolific imperiu din Antichitate.
„Lumea care este pasionată cât de cât de istorie, chiar dacă nu are o formație neapărat istorică, ar putea să afle câteva lucruri interesante despre Imperiul Roman și, în același timp, să-și pună o serie de întrebări la care expoziția poate oferi, măcar parțial, răspunsuri. Eu sper că prin ghidaje lumea va reuși să înțeleagă ceea ce se vede dincolo de obiecte care altminteri sunt spectaculoase, fiind reconstituite fidel, în general.
De exemplu, sunt machete ale unor străzi romane care arată, de fapt, că nu se putea dezvolta transportul fără construirea unei rețele rutiere, apoi mai sunt mașinării de măsurat terenul, mașinării folosite în agricultură, pentru irigații, de pompat apa în anumite zone, mașinării de război, echipament de gladiatori și echipament militar, desigur”, a adăugat Lucrețiu Bîrliba.