Ieșenii plătesc mai mult pentru carnea de porc de pe masa de Crăciun. Mary Pană: „Carnea este adusă din Spania, Germania, Polonia”

de: Raluca Costin
02:00, 06 dec. 2022

Ieșenii plătesc mai mult pentru carnea de porc de pe masa de Crăciun, în anul 2022. Toate alimentele de bază s-au scumpit, printre care și carnea de porc, nelipsită de sărbători. Astfel, clienții care cumpără din Iași plătesc 17-18 lei pe kilogram, în viu. Carnea de porc din supermarketurile din Iași este adusă din Spania, Germania și Polonia

Ieșenii vor plăti mai mult pentru masa de Crăciun, în acest an. Toate alimentele s-au scumpit, inclusiv carnea de porc, astfel că unii fie vor lua o cantitate mai mică, fie vor apela la prieteni sau cunoștințe care cresc purcei. Crescătorii din Iași au anunțuri de vânzare pe site-urile de specialitate și vând cu 17-18 lei un kilogram de porc, în viu, sau 20 de lei pentru un kilogram de porc, în carcasă. Crescătorii din Iași spun că anul acesta au început să se facă listele cu clienți.

„Abia de acum preluăm clienții, facem listele. Sunt care vin la poartă, care sună și întreabă. Noi avem porci pentru toată lumea. Am mai scumpit carnea pentru că la câți bani am băgat în animale, anul acesta, nu scoatem nimic. Nu mai spun că pesta porcină aproape ne-a băgat în faliment. Mai câștigam și noi un ban, înainte de sărbători, dar acum suntem pe zero sau pe minus. Nu doar noi, ci și alți colegi. Piața porcului românesc e în colaps. Nu se văd vremuri bune deloc”, susține Mircea Ionescu, crescător de porci din comuna Ciurea.

Ieșenii plătesc mai mult pentru carnea de porc de pe masa de Crăciun

Mai mult, din cauza pestei porcine africane, efectivele de porci românești s-au redus dramatic, astfel că doar 10 la sută din carnea de pe piață este românească. Ce se vinde acum în supermarketuri provine din Spania, Germania sau Polonia.

„Carnea de porc pentru masa de Crăciun este adusă din Spania, Germania și Polonia. Prețurile la crescătorii de porci au mai crescut. Astfel, se vinde porcul, în viu, cu 17-18 lei pe kilogram, iar în carcasă, cu 20 de lei pe kilogram. Din păcate, din cauza pestei porcine a scăzut dramatic efectivul de porcine din România, deși de acum patru ani am previzionat această situație și am atras atenția că se va întâmpla acest lucru”, susține Mary Eugenia Pană, președinte al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP).

În Iași sunt active două focare de pestă porcină, în comunele Belcești și Coarnele Caprei. Un focar de pestă porcină a izbucnit în ferma italianului Fillipo Latini, unde 20.000 de animale au fost sacrificate.

O listă cu locațiile unde se face examenul trichineloscopic

Atât la nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cât și la Circumscripțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO) au fost afișate locațiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp, din carnea de porc provenită doar prin sacrificarea porcinelor din gospodăriile proprii și destinată numai consumului familial. Examinarea este obligatorie pentru depistarea trichinelozei, o boală periculoasă pentru om.

„Atenționăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun atunci când cumpără și consumă carne de porc, inclusiv cea comercializată prin rețelele online, a cărei origine nu este cunoscută sau provenită din tăieri clandestine și care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne, din speciile porc, oaie, vită, pasăre, dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv România, prin bagajele personale ale călătoriilor”, susține Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.

Chiar dacă ieșenii plătesc mai mult pentru carnea de porc, aceasta nu va lipsi de pe masa de Crăciun.