Ieșenii pierd sume importante, dacă nu depun documentele la APIA, până pe 31 iulie 2022

de: Raluca Costin
02:00, 28 iul. 2022

Ieșenii pierd sume importante, dacă nu depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru obținerea subvenției la motorină, trimestrul II. Termenul de înregistrare a documentelor expiră pe 31 iulie 2022

Fermierii din Iași care vor să obțină subvenția la motorină, trimestrul II, mai pot depune cererile la APIA, până la 31 iulie 2022. Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie–30 iunie 2022 (trim. II al anului 2022) se depun la APIA de către administratorul, reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,5721 de lei/litru. Până în prezent, au fost depuse 544 de cereri. Agricultorii din județ au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul I, în valoare de 3 milioane de lei.

Ieșenii pierd sume importante, dacă inspectorii APIA descoperă nereguli în ferme

Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică o parte din fermierii din județ care au solicitat subvenții în campania din acest an. Un număr de 483 de ieșeni cu 21.828 de parcele vor fi verificați prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri cu 5.222 de parcele vor fi „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice vor fi controlați de specialiști, până la jumătatea lunii octombrie 2022.

Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului. Nerespectarea de către fermieri (din neglijență, din neștiință sau în mod intenționat) a normelor privind eco-condiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăților sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz, potrivit APIA.

Fermierii din Iași pot încasa 1.000 de euro la hectar

Este posibil ca unii fermieri care au fost controlați anul trecut să fie verificați și anul acesta. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, situația Anei Chistol, fermier din comuna Probota, Iași, care a primit vizita inspectorilor APIA în fiecare an, timp de 10 ani. Femeia nu a fost găsită cu nereguli ori de câte ori a fost controlată, însă era nemulțumită de faptul că a fost selectată de atât de mult timp la eșantionul de control anual efectuat de APIA Iași, semn că era ceva în neregulă cu programul care selectează fermierii pentru a fi verificați. Fermierii din Iași pot încasa peste 1.000 de euro la hectar, dacă sunt eligibili, în măsurile derulate de APIA anul acesta. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri.

Pe de altă parte, ieșenii pierd sume importante și dacă refuză controlul la fața locului efectuat de inspectorii APIA.