Ieșenii pierd 1.000 de euro de la stat dacă nu depun documentele la Direcția Agricolă

de: Raluca COSTIN
02:00, 01 nov. 2024

Ieșenii pierd cei 1.000 de euro de la stat dacă nu depun documentele la Direcția Agricolă. Valorificarea producției se face până la 31 ianuarie 2025, iar după aceea producătorii primesc banii

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024 – 2025, a fost aprobată, astfel că producătorii pot să depună cererile la Direcția Agricolă Iași. Sprijinul financiar în valoare de 1.000 de euro/1.000 de metri pătrați/beneficiar se acordă pentru culturile: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.

Ieșenii pot obține banii dacă depun documentele la Direcția Agricolă

Depunerea cererilor și documentelor justificative se va face până la jumătatea lunii noiembrie 2024. Valorificarea producției se realizează până la 31 ianuarie 2025 inclusiv. După depunerea acestor documente, vor fi efectuate verificările în teren. Acestea se vor realiza de către echipe mixte ale Direcției Agricole Iași și Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Astfel, vor fi verificați în teren producătorii din Iași, pentru stabilirea suprafeţelor cultivate şi evaluarea producţiei de legume. Impactul bugetar al acestei forme de sprijin, finanțată de la bugetul de stat în limita prevederilor aprobate pentru anul 2025, este de maximum 124.337.500 de lei, reprezentând echivalentul a 25.000.000 de euro. În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată tuturor beneficiarilor din România, depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.

Ce condiții trebuie să îndeplinească producătorii din Iași care cer banii?

În județul Iași, producțiile minime necesare pentru fiecare tip de cultură sunt următoarele: 3.000 kg de tomate pe 1.000 mp, 2.000 kg de ardei (gras, lung sau gogoșar) pe aceeași suprafață, 4.000 kg de castraveți, 1.500 kg de fasole păstăi, 10.000 de plante de salată, 1.000 kg de spanac și 100.000 de bulbi de ceapă verde pe 1.000 mp. Pentru a dovedi producția realizată în spații protejate, sunt necesare copii ale rapoartelor fiscale zilnice, facturi sau file din carnetul de comercializare pentru legumele incluse în program. Finanțarea este acordată celor eligibili pentru o singură cultură, iar programul a contribuit la o creștere a diversității legumelor pe piața din Iași. Programul ajută producătorii din Iași.

S-au scumpit legumele vândute în Iași, în această toamnă

Producătorii din Iași vând kilogramul de varză mai scump ca în anul precedent. Costurile de producție au crescut, cantitățile de varză au scăzut din cauza secetei, de aceea prețurile sunt mai mari. Prețurile au crescut la 3, până la 3,5 lei kilogramul, față de 1 leu sau chiar mai puțin, pentru un kilogram de varză, cât era acum un an. Producătorii spun că seceta și prețurile mari la materia primă au determinat creșterea prețurilor. În Iași se produc sute de tone de varză. Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafețele cultivate cu varză au scăzut de la an la an. Dacă în 2018 – 2019 erau 47.000 de hectare cultivate, în 2020 – 2021 suprafața a scăzut cu 10.000 de hectare, la nivel național.