Ieșenii nu vor sa mai audă de SARS-CoV-2! Nu au existat solicitări pentru doza 4
Ieșenii nu doresc să mai audă de SARS-CoV-2, mai ales după ridicarea restricțiilor existente în perioada stării de alertă. Din cauza adresabilității tot mai reduse, centrele de vaccinare au fost închise, ieșenii putându-se imuniza doar în cabinetele medicilor de familie. Deși de luni, 16 mai 2022, a început vaccinarea cu doza 4, ieșenii nu au arătat deloc interes în prima zi, neexistând solicitări pentru imunizare cu cea de-a două doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19.
După închiderea tuturor centrelor de vaccinare de pe cuprinsul județului Iași, vaccinarea a rămas cu totul în seama medicilor de familie. Astfel, luni, 16 mai 2022, în cabinetele medicilor de familie au fost vaccinate 39 de persoane. Patru dintre acestea au primit doza 1, 12 persoane au primit doza 2, în timp ce cu doza 3 s-au vaccinat 23 de pacienți. De la începutul campaniei de vaccinare, la nivelul pacienților ieșeni s-au înregistrat 477 de reacții adverse ușoare.
Ieșenii nu vor sa mai audă de SARS-CoV-2! În prima zi de vaccinare cu cea de-a patra doză, niciun ieșean nu a dorit să se imunizeze
Vaccinarea cu doza 4 a început în România luni, 16 mai 2022. Românii se pot imuniza cu cea de-a patra doză fie în centrele de vaccinare existente, fie la medicii de familie. Vaccinarea cu cea de-a patra doză se face doar la cerere, putându-se imuniza doar persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 sau cele care au făcut anterior vaccinul ARN mesager.
Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu cea de-a patra doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Având în vedere faptul că pe cuprinsul orașului Iași nu mai este deschis niciun centru de vaccinare, ieșenii se pot vaccina doar la medicii de familie.
„Pentru ieri (n.r. – luni), la nivelul județului Iași, nu au fost solicitări pentru doza 4. Persoanele care doresc să se imunizeze cu cea de-a patra doză trebuie să consulte lista medicilor de familie care au ales să vaccineze împotriva SARS-CoV-2. În județul Iași, la momentul de față, sunt 174 de astfel de medici. Pacienții pot stabili cu aceștia ziua și ora în care se va efectua vaccinarea. Persoanele care nu au medic de familie sau persoanele care sunt înscrise la un medic care a ales să nu vaccineze se vor uita pe lista cu medicii de familie și, în funcție de zona în care locuiesc, vor alege cabinetul la care doresc să se imunizeze”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt DSP Iași.
Cui îi este recomandat să se imunizeze cu doza 4?
Persoanele care nu au medic de familie sau sunt înscrise la un medic care nu vaccinează se pot adresa oricărui medic care deține vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, nefiind necesară programarea prin platforma oficială de vaccinare.
Cea de-a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 poate fi administrată la minimum 4 luni de la efectuarea dozei a treia de vaccin. Asta înseamnă că persoanele care s-au vaccinat cu doza 3 înainte de jumătatea lunii ianuarie pot să se imunizeze acum și cu doza patru. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu recomandă persoanelor imunizate cu vaccinul Johnson&Johnson administrarea unei doze suplimentare. În prima zi de vaccinare cu doza 4, doar 21 de români au ales să se imunizeze. Persoanele vaccinate cu cea de-a patra doză vor primi o adeverință de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări.
Deși ieșenii nu vor să mai audă de SARS-CoV-2, trebuie să știe că specialiștii recomandă vaccinarea cu doza 4 în mod special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. De asemenea, recomandarea de a se vaccina cu cea de-a patra doză au primit-o și pacienții cu afecțiuni oncologice, cu afecțiuni ajunse în stadii avansate, persoane care au trecut prin radioterapie sau chimioterapie sau pacienți care au trecut recent printr-un transplant.