Ieșenii nu sunt interesați de fondurile europene pentru livezi
Ieșenii nu vor să acceseze fondurile europene pentru livezi, de aceea nu au depus niciun proiect în submăsura 4.2a. AFIR a finanțat proiecte din domeniul pomicol, în valoare de 1,3 milioane de euro
Ieșenii nu au depus niciun proiect pentru accesarea fondurilor europene necesare înființării unor livezi. Potențialii beneficiari nu au fost interesați de sumele alocate submăsurii 4.2a-Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol. În ultima sesiune de depunere a proiectelor, derulată în perioada octombrie 2021-februarie 2022, nu a fost depus niciun proiect din Iași.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a înregistrat doar 3 cereri de finanțare, din Suceava și Vaslui. Ieșenii nu au depus proiecte, pentru că punctajul a fost greu de atins și nu îndeplineau toate condițiile necesare obținerii fondurilor europene. La nivel național au fost depuse 48 de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro. AFIR a finanțat, până în prezent, proiecte din domeniul pomicol, în valoare de 1,3 milioane de euro.
Ieșenii nu au fost interesați de fondurile europene pentru livezi, în valoare de 250.000 de euro
Ieșenii ar fi putut accesa fonduri europene, de minim 250.000 de euro, pentru dezvoltarea unor afaceri în mediul rural. Scopul investițiilor în cadrul submăsurii 4.2a a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare.
Pomicultorii din Iași au investit între 300.000 și 500.000 de euro în livezile din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni. Sectorul pomicol din Iași s-a dezvoltat în ultimii ani cu ajutorul fondurilor europene primite de la AFIR. Unul dintre tinerii care a investit într-o astfel de afacere este Andrei Iaroșcenco. A înființat cu un milion de euro, fonduri proprii, dar și fonduri europene, o livadă mixtă pe o suprafață de 46 de hectare. Toată producția ajunge pe piața din România, dar și în mai multe țări europene.
Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR până pe 1 martie 2022
Fermierii din Iași mai pot depune proiecte, până la finalul acestei luni, în submăsura 16.4-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol. Valoarea fondurilor europene disponibile până la 28 februarie 2022 este de 20 milioane de euro. Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol. De asemenea, în această perioadă sunt analizate cererile de finanțare depuse de ieșeni în mai multe programe derulate de AFIR. Un prim raport de selecție pentru măsura 6.2- Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, privind proiectele din Iași finanțate cu fonduri europene, a fost publicat pe site-ul AFIR. Afacerile din domeniul non-agricol vor fi finanțate cu 50.000 de euro fiecare, cele mai multe fiind din domeniul medical. Ieșenii au depus 67 de proiecte în submăsura 6.2, în valoare de 4,1 milioane de euro, un sfert fiind analizate de specialiștii AFIR.
Potențialii beneficiari au solicitat banii europeni pentru activități de producție, meșteșugărești, servicii. Ieșenii mai au la dispoziție fonduri europene pentru livezi în valoare de 10 milioane de euro, în submăsura 16.4a- Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol.