Ieșenii nu se mai îndatorează la bănci și nu mai vor să cumpere locuințe prin Programul Noua Casă. ”Se primesc solicitări, dar nu ca în alți ani”
Ieșenii nu se mai îndatorează la bănci și nu mai achiziționează locuințe prin Programul Noua Casă, derulat și în acest an. Cererea a scăzut cu 30 la sută față de anul trecut, în prima lună de la deschiderea programului
Programul Noua Casă 2022 nu prezintă interes pentru ieșeni, ca în alți ani. În ultima lună de la deschiderea înscrierilor în program au fost depuse aproximativ 20 de cereri, mult mai puține față de anul 2021, când fondurile alocate s-au epuizat rapid. Specialiștii în imobiliare spun că cererea a scăzut cu 30 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Ieșenii sunt reticenți să se îndatoreze pentru 30 de ani din cauza situației economice incerte.
„Am semnat doar 3 antecontracte pentru Noua Casă, mult mai puține față de anul trecut, și pe sume de până în 60.000 de euro. Avansul este de 5 la sută, iar la sume de peste 70.000 de euro, avansul este de minimum 15 la sută. A mai apărut un fenomen. Dezvoltatorii vor avans de minimum 15 la sută, ca să fie siguri că nu rămân cu apartamentele nevândute. În anii trecuți acceptau avans de 5 la sută. Prețul pieței este mult mai mare decât prețul de evaluare al băncilor. De exemplu, un apartament de 60.000 de euro e cu 5.000-10.000 de euro mai mult, în piață”, spune Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.
Ieșenii nu se mai îndatorează la bănci, prin programul Noua Casă, așa cum o făceau în anii precedenți
Specialista adaugă că pentru o rată lunară cuprinsă între 1.500 și 1.800 de lei, pe lună, timp de 30 de ani, ieșenii trebuie să aibă un salariu lunar de minimum 3.500 de lei net. Faptul că nu vor să se îndatoreze pe sume mari, așa cum se întâmpla în anii trecuți, când un cuplu din Iași a achiziționat un apartament de lux, se observă în numărul scăzut de credite pentru prețul maxim de 140.000 de euro.
”Dacă la un împrumut de 34.000 de euro trebuie să ai salariul lunar de 3.500-4.000 de lei, la un împrumut de 60.000 de euro e nevoie de un salariu de 5.000-6.000 de lei pe cartea de muncă, brut. Clienții vor să cumpere apartamentele în CUG, Bucium, Valea Lupului, Rediu. Poate ar vrea mai aproape, dar nu se încadrează. Mai vin cei din afară și iau apartamentele cu cash, dar nu mai sunt prea mulți”, mai spune Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.
Specialist: ”Lumea este reticentă și nu mai cumpără locuințe”
Specialiștii mai spun că un număr mare de apartamente se vindea în anii trecuți prin Programul Noua Casă. Dacă cererea va fi în continuare scăzută, va fi afectată piața imobiliară. Ieșenii nu mai cumpără apartamente din cauza incertitudii financiare și de teama unei crize financiare anunțate de specialiști.
”Au fost scumpirile la materialele de construcții, apoi războiul din Ucraina, fără să mai vorbim de pandemie. În aceste situații lumea este reticentă și nu mai cumpără locuințe. Acum se primesc solicitări, dar nu ca în alți ani. Vom vedea cât va fi această situație”, spune Lavinia Popa, specialist în imobiliare.
Pentru achiziţia unei locuinţe, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 de euro. Avansul solicitat în această situație este de 5 la sută. Pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 de euro, avansul solicitat fiind de 15 la sută. Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), modificări sunt la prima de asigurare. Astfel, imobilul va fi asigurat la valoarea cu care a fost cumpărat.
Dobânda este variabilă, fiind calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maximum 2 la sută.
Ce condiții sunt impuse în Programul Noua Casă 2022
Ieșenii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru obținerea creditelor în Programul Noua Casă. Astfel, un ieșean care vrea să depună dosarul, trebuie să nu dețină o locuință, proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția, indiferent de modul în care a fost dobândită. În cazul celei de a doua situații, dacă un ieșean deține în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă, va da o declarație pe propria răspundere și va putea depune dosarul. Programul poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă amândoi îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor. Anul acesta, Guvernul pune la bătaie fonduri de 2 miliarde de lei. În 2021, nivelul de garantare a fost de 1,5 miliarde de lei și au fost 12.000 de beneficiari ai programului.
Programul a fost blocat în anul 2021. Ieșenii nu se mai îndatorează la bănci prin Programul Noua Casă și din cauza urmărilor războiului din Ucraina.