Ieșenii nu mai vor să se vaccineze anti-COVID-19! Dr. Liviu Oprea: „Cumva, lumea trăiește cu o impresie falsă că nu mai există acest virus!”

de: Redacția BZI
02:00, 12 nov. 2022

Tot mai puțin ieșeni aleg să se vaccineze anti-COVID-19. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, este de părere oamenii trăiesc cu impresia falsă că nu mai există COVID-19, prin urmare a scăzut și interesul pentru vaccinare. În schimb, ieșenii sunt extrem de interesați să se imunizeze împotriva gripei

Pe cuprinsul județului Iași există 174 de medici de familie care vaccinează împotriva COVID-19. Medicii de familie asigură informarea, programarea la vaccinare, administrarea vaccinului conform schemei complete de imunizare în cabinetul propriu, monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse atât pentru persoanele aflate pe listele proprii, cât și pentru cele care nu au medic de familie sau ale căror medici de familie nu vaccinează anti-COVID-19.

Tot mai puțini ieșeni vor să se vaccineze anti-COVID-19!

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, este de părere oamenii trăiesc cu impresia falsă că nu mai există Covid-19

Din ce în ce mai puțini locuitori ai județului Iași aleg să se mai vaccineze anti-COVID-19. În schimb, ieșenii sunt extrem de interesați să se imunizeze împotriva gripei. De aceea medicii de familie solicită Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași să le pună la dispoziție mai multe doze de vaccin antigripal.

„Pentru vaccinarea anti-COVID-19 se prezintă sporadic pacienți. Cerere foarte mare este pentru vaccinul antigripal și nu s-a asigurat din partea Direcției de Sănătate Publică Iași decât o proporție de vaccinuri, dar se mediatizează foarte mult. Pentru vaccinare antigripală nu mai avem nicio doză, în contextul în care lumea are motiv să se vaccineze și dorește această vaccinare. S-au făcut cereri către DSP, nu s-au adus dozele, nu înțeleg de ce, dar nu mai avem. Dacă o să ni-l dea în ianuarie, nu o să mai fie doritori. Este și firesc să vrea să se vaccineze antigripal la început de sezon rece, chiar dacă se consideră că această gripă va merge probabil până primăvara mai târziu, adică până prin luna mai. Se poate întinde că așa s-a întâmplat în emisfera sudică, acest lucru este doar o previziune, nu există o siguranță. De aceea oamenii își iau aceste măsuri acum”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele medicilor de familie din Iași.

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că în ultima lună a vaccinat împotriva COVID-19 doar două persoane.

„Anti-COVID-19 mai vaccinăm foarte puțin. În ultima vreme, majoritatea oamenilor care s-au prezentat au fost cetățeni veniți din Ucraina, care sunt refugiați în România. Doar doi cetățeni români cred că am vaccinat în ultima lună sau ceva de genul ăsta. Cumva, lumea trăiește cu o impresie falsă că nu mai există COVID-19, ceea ce nu e adevărat. Într-adevăr, mai puțini aleg să se imunizeze. Vaccinarea pentru COVID-19 nu mai funcționează ca înainte, vaccinul antigripal, da, se face”, a precizat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Un număr de 55.341 de ieșeni s-au vaccinat deja antigripal!

Medicii de familie solicită Direcției de Sănătate Publică Iași să le pună la dispoziție mai multe doze de vaccin antigripal

Tot mai mulți ieșeni aleg să se vaccineze antigripal. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare antigripală, 55.341 de persoane din județul Iași s-au imunizat împotriva gripei.

„Conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și pe 9 noiembrie 2022 s-au vaccinat 55.341 de persoane din județul Iași, cu 5.033 mai multe față de săptămâna anterioară. Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Iași a catagrafiat 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcției de Sănătate Publică Iaşi. Menționăm că în acest sezon, până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de gripă”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. După efectuare, acesta activează sistemul imunitar și induce producția de anticorpi specifici care oferă protecție sezonieră împotriva bolii.

Deși tot mai puțini ieșeni aleg să se vaccineze anti-COVID-19, aceștia se prezintă în cabinetele medicilor de familie pentru a se imuniza împotriva gripei sezoniere.