Ieșenii nu mai deschid afaceri! Numărul firmelor nou înmatriculate a scăzut în acest an. A crescut numărul insolvențelor

de: Raluca COSTIN
02:00, 22 aug. 2023

Statisticile arată că ieșenii nu mai deschid afaceri. Numărul firmelor nou înmatriculate în Iași a scăzut în primele 6 luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. A crescut numărul insolvențelor în perioada analizată

Ieșenii nu mai vor să fie antreprenori, de aceea nu mai deschid afaceri noi. Statisticile furnizate de Registrul Comerțului Iași arată că numărul de firme nou înmatriculate în primele 6 luni din 2023 este mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2022. Astfel, în anul 2023, în perioada ianuarie-iunie s-au înmatriculat 2.949 de firme noi și 3.189, aceeași perioadă din anul precedent.

Astfel, ieșenii nu mai deschid afaceri de teama poverii fiscale, a cheltuielilor tot mai mari pentru menținea afacerii și lipsa forței de muncă. Un alt motiv al reținerii ieșenilor de a deschide firme noi este faptul că se anunță noi măsuri pentru antreprenori. Guvernul pregătește un pachet de taxe și impozite pentru a acoperi gaura din buget. Astfel, triplează impozitul pe venitul microîntreprinderilor de la 1 la sută la 3 la sută la cele mai mici firme din economie, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari.

Ieșenii nu mai deschid afacerea din cauza cheltuielilor mari

Pe de altă parte, numărul ieșenilor care renunță la afacerile deschise recent sau în urmă cu câțiva ani este în creștere. Astfel, numărul firmelor suspendate în primele 6 luni din an a ajuns la 327, la fel ca în aceeași perioadă a anului precedent. Numărul firmelor dizolvate de ieșeni este în continuare ridicat.

Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2023 s-au dizolvat 628 de firme din Iași, iar în aceeași perioadă a anului precedent, 636 de firme. În ceea ce privește firmele radiate din Iași, în continuare dispar multe companii, mai ales start-up-uri înființate de un an, doi sau 3 ani. Statisticile Registrului Comerțului Iași arată că în anul 2023, în primele 6 luni s-au radiat 1.216 firme, iar în anul precedent, în aceeași perioadă, 1.303 firme.

Cele mai mari creșteri sunt la numărul insolvențelor. Astfel, la Iași se înregistrează o creștere de 16 la sută, în primul semestru din 2023, la numărul firmelor aflate în insolvență. În anul 2022 erau înregistrate 129 de insolvențe în Iași, în primele 6 luni, iar în acest an, 150 de firme au intrat în insolvență și pot falimenta.

Eveniment dedicat persoanelor care se află în incapacitate de plată a datoriilor

ANPC organizează un eveniment dedicat persoanelor care se află în incapacitate de plată a datoriilor, un proiect pe fonduri europene cu titlul „Insolvența – cu un pas mai aproape de consumatori”. În cadrul acestui program se vor desfășura, în toate cele 8 regiuni ale țării (Cluj, Timiș, Dolj, Prahova, Brașov, Iași, Galați și București), conferințe care au ca scop informarea consumatorilor interesați de a afla detalii referitoare la această procedură.

Evenimentele sunt dedicate persoanelor care se află în incapacitate de plată a datoriilor și nu mai fac față traiului zilnic, acestea fiind așteptate să participe la întâlnirile organizate în cadrul proiectului, unde vor afla care este procedura și vor primi sfaturi de la profesioniștii din domeniul insolvenței persoanelor fizice – angajați ai instituțiilor publice, notari, executori judecătorești, avocați, practicieni în insolvență.

Pe de altă parte, ieșenii nu mai deschid afaceri, iar cei care au renunțat la ele riscă să rămână cu datorii uriașe pe care nu le pot plăti.